Óbecse

Koronavírus a külföldön ragadt fiatalok szemszögéből – 2. rész

„Nem szeretném veszélyeztetni sem a magam, sem mások egészségét. Vigyázzunk egymásra!”

Az előző számunkban már olvashattak naplórészletet fiataloktól, akik sajnos a rendkívüli helyzet miatt külföldön ragadtak. Folytatjuk rovatunkat, melyben olyan személyek szólalnak meg, akik más országokban élnek, dolgoznak, és a koronavírus miatt nem tudnak hazajutni családjukhoz. Az itthoni helyzetről, történésekről, az érvénybe lépő határozatokról nap, mint nap értesülünk. Míg a média folyamatosan tájékoztat minket az újdonságokról a koronavírussal kapcsolatban, a külföldi szituációról igazán csak azok tudják mesélni, akik ott kényszerültek ebbe a helyzetbe. Megkérdeztem néhány ismerősömet, akik külföldön kényszerültek maradni, hogy hogyan kezelik ezt a szituációt és mi a helyzet az adott országban.
Ezúttal Vesić Bettina osztotta meg velem a tapasztalatait, aki a Németország Hessen tartományában lévő Hanau városában él, és idősek otthonában dolgozik.
– Itt, ahol én vagyok viszonylag jó a helyzet. Minden bolt dolgozik, ahol élelmiszert lehet venni. Igaz, az üzletekbe csak meghatározott számú ember mehet be. Én továbbra is dolgozok, de természetesen kesztyűt és maszkot állandóan viselnem kell, valamint mindent fertőtlenítünk. A kezünket is állandóan mossuk. Repülőtér közelében élek, és amit megfigyeltem, habár a hírekből is értesültem róla, hogy a repteret lezárták. Nagyon ritkán latok repülőt. A boltokban ki van jelölve, hogy mekkora távolságot kell tartani a kasszánál. Bevásárlókocsikat fertőtlenítik és kesztyűt kell húzni mielőtt bemegyünk a boltba. Itt is nehéz tálalni lisztet, olajat és toalettpapírt. Az éttermek, kávézók itt is zárva vannak. Mégis, szerintem itt könnyebben elviseljük a koronavírus okozta helyzetet, mint, ha otthon lennénk. Nem vagyunk bezárva. A közelben van egy kisebb erdő oda szoktunk menni a férjemmel sétálni vagy biciklizni. Már hiányzik egy kicsit a vásárlás, de ki lehet bírni. Továbbra is csak a legszükségesebb dolgokat vásároljuk, és nagyon figyelünk arra, hogy állandóan legyen rajtunk kesztyű és maszk. Próbálok maximálisan odafigyelni, nehogy elkapjam a betegséget, mivel akaratom ellenére bevihetem a vírust az idősek otthonába, ahol dolgozok. Nem szeretném veszélyeztetni sem a magam, sem mások egészségét. Ezt tanácsolom mindenkinek. Vigyázzunk egymásra – mondta az óbecsei születésű Bettina.
Szerda Klára szintén Németországban dolgozik, azonban ő a Baden-Würtenberg tartományi Eggenstein-ben él.
– Én azt tapasztalom a környezetemben, hogy az emberek komolyan veszik a figyelmeztetést. Háromtól több személy nem tartózkodik egy helyen, sokkal kevesebb embert látni az utcákon, mint egyébként. Éttermek, szórakozóhelyek természetesen itt is zárva vannak, de ebben a helyzetben ez is van rendjén. Csak az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak dolgoznak, más üzletek nem. Ahogy én láttam, villamossal csak az közlekedik, akinek nincs más választása. Én egy pékségben dolgozom. Nálunk a munkán naponta többször fertőtlenítik a kilincseket. Mindenhol ki van ragasztva mekkora lépéstávolságot kell betartani. Az étkezőben két személytől több egy időben nem tartózkodhat. Szerencsére itt nagyon fegyelmezettek az emberek, betartják az előírásokat – mesélte Klára.
Tót Kornél a magyarországi helyzetről tud mesélni.
– Mi a párommal jelenleg Győrben élünk. Nagyjából két, három hete kezdték el a munkásokat elbocsátani vagy szabadságra küldeni a cégek. A gyárak nagy része becsukott egy hónapra, mint pl. az Audi is Győrben. Az utcákon nem nagyon látok embereket, van mozgás, de kevesebb, mint egyébként. Lassan egy hónapja már, hogy az emberek elkezdtek a bevásárlóközpontokban a polcokról felvásárolni mindent. Mire mi eljutottunk a bevásárlóközpontba (Lidl, Tesco) kiürültek a polcok. Az utcákon kígyózó sorok állnak a gyógyszertárak előtt. A belvárosban is alig van mozgás. Jelen helyzetben kijárási korlátozás is van, a 65 év felettiek reggel 9től 12ig mehetnek boltba, illetve sétálhatnak kint, 12től pedig a 65 év alatti korosztály szerezheti be a szükséges élelmiszereket. A másik dolog, hogy sokan munka nélkül maradtak és most a koronavírus miatt nagyon nehezen lehet munkát találni – tette hozzá Kornél.
Amint azt a hírekből és a fiatalok meséjéből látjuk, minden országban szigorításokkal próbálják visszafogni a vírus terjedését, azonban a helyzet javulása csak rajtunk áll. Tartsuk be az intézkedéseket, figyeljünk egymásra!