ДруштвоКолумнеРазонода

Ох, како је тешко бити сам …

Глобално планетом, или бар оним делом који видимо између два скрола на интернету, шири се паника о томе како је тешко бити сам са собом и то не на пустом острву са клизаљком и лоптом Вилсоном него уз сва могућа техничка помагала и цивилизацијске ресурсе.

Како смо после две, три деценије усавршавања глобалног система у којем је све што постоји од забаве и информација постало доступно, дошли до тога да више никогa ништа не занима? У неку руку интернет јесте измишљотина генерације која је одрасла уз пасивну козумације забавног садржаја (телевизије), генерације чији су родитељи имали социјални живот а деца кутију за забаву. Звучи познато? Е онда је та иста генерација направила интернет и пасивност конзумента подигла на нови ниво. Постали смо толико лењи да нас мрзи да променемо програм или страницу која се отворила сама од себе и једино што изазива неку реакцију код већине од нас је напад панике коју покреће случајни сусрет са неким дугачким текстом или неким компликованим филмом без суперхероја или специјалних ефеката.

Изгледа ипак да ће ово присилно повлачење у самоизолацију да потраје па ево неколико препорука за шта вам неће бити потребно да се удаљите превише далеко од фрижидера као извора одржања живота. Све лепо разврстано генерацијски и по категоријама.

Ако сте припадник оне маторе генерације која се још увек ложи на нешто: музику, филм, стрип и сл. вас је најлакше задовољити, ви ионако роварите по интернету тражећи, скупљајући као хордер све непотребне податке о опскурним бендовима или култним филмовима. Интернет је правила ваша екипа па су за вас излози и радње пуне ко брод. Поред тога познато је да ваша генерција ионако прежвакава старе познате ствари које су већ хиљаду пута прочитане, погледане или преслушане. Из тог зачараног круга ретко ко излази. За ову генерацију је најлакше наћи нове садржаје јер је пола интернета базирано на рециклажи класичне ејтиз гиковштине у нека новија паковања. За вашу генерацију не треба бринути, али ево као предлог за освежење могу бити и све популарнији подкасти, посебно јер знају добро да замене саговорника уживо о темама које само вас интересују и никог више.

Ако сте припадник форум/чет генерације из прве деценија овог века ви већ одавно избезумљено лутате по виртуелном свету и полако губите трку са временом.  Недовољно матори да вас интернет ухвати са већ формираним интересовањима али и недовољно млади да вам буде свеједно. Тешко да ће се времена ICQa икада вратити, млађе генерације никада нису чуле за Крстарицу (и друге популарне форуме), за чет собе. Ваша миграција на фејсбук се такође се показала као лоше решење јер је ова мрежа временом постала чет формат за пензионере са групама за љубитеље декупажа и за бесомучно лајковање и скроловање кроз непрегледне постове са инспиративним цитатима и рођендаским сликама унучића. Селидба на неко друго место је постала неминовна. Где даље? За вас, док не измисле нешто боље твитер је логична дестинација. Савет за вас вечите интернет беземљаше: сада када сте ту пронашли уточиште, не мрдајте, у овим смутним временима ту се ипак могу убити сати и дани и тренутно нема боље замене. Препорука:  окружите се (запратите се) онима који мисле и имају интересовања иста као и ви јер ништа не може да замени тај феноменални осећај задовољства сазнањем да сте увек и у свему у праву, што ће вам прави фоловери увек дати до знања и можда вас чак ретвитовати.

Ако сте јутјуберска генерација са вама је лако, ви сте најзахвалнија интернет генерација јер вама не треба много, почели сте са кратким клиповима са смешним цитатима из филмова и неспретним падовима почетком миленијума. Признајте да вам таман толико и траје период на који можете да концентришете пажњу. Упадање у, за вас незаобилазну, црну јутјуб рупу је данас потпомогнуто све савршенијим алгоритмовима ове мреже која ће се побринути да више никада не изађете из ње. Ако сте нашли у овој групи савет је да пробате понекад да кликнете на филтере горе, и то онај под називом „дуже од двадесет минута“ можда откријете свет на јутјубу за који нисте знали да постоји, свет квалитетних филмова, документараца, образовних емисија … заиста има свега.

И коначно ако сте инстаграм генерација (пребегла са фејсбука где су родитељи заузели базу) ви ово свакако нећете прочитати. Инстаграм генерација ионако ништа не чита само гледа слике и то на телефону па је потпуно илузорно тражити за њих додатне садржаје и правити неке препоруке, они су пронашли свој медиј, њима не треба ништа више осим ту и тамо неког новог филтера са мачијим ушима и стикера. Савет или препоруку немам.

Пинтерест и Етси љубитеље нећемо узнемиравати ….

Е, да, само као напомена, осим интернета постоји и ТВ као могућност за убијање времена, 200 канала за шалтање, као и књиге, часописи, стрипови, новине, кување, разговор са члановима породице, друштвене игре, мажење кућних љубимаца, хеклање, сликање, пеглање (људи имају чудна интересовање и хобије), певање ….

Тања Драпшин