Америчка јунећа (телећа) ребра на роштиљу

Јунећа или телећа ребра посолити и ставити у већи пекач, налити мало воде, добро затворити фолијом или поклопцем и пећи у рерни око 2 сата. Ако имате већу количину мораћете из неколико пута. Месо треба да буде мекано али да се још увек не распада и скида са костију. Извадите из рерне и залијте са мало више од половине припремљеног соса за роштиљ , поклопите и оставите да се полако охладе и маринирају. Ако је могуће преко ноћи. Остатак соса оставите за премазивање током печења на роштиљу.
Сос: Помешати 2 шоље парадајз соса (најбоље је да укувате свеж парадајз са мало лука и белог лука али може да послужи и сок од парадајза са мало кечапа или парадајз пиреа), додајте пола шоље јабучног сирћета, 1 шољу воде, ½ шоље јаворовог сирупа (или 3 кашика меда помешаног са 5 кашика браон шећера), 3 кашике соли, 1 велику кашику грубље самлевеног бибера, 1 кашика пасираног белог лука, 2 кашике пасираног црног лука, сок од 1 лимуна, 1 кашика вустер соса, 2 кашичице чилија, 1 кашика кајенског бибера, по укусу колико волите љуто.

Загрејте роштиљ, он не треба да буде превише јак, треба да полако тиња. Добро намажите роштиљ решетку сланином и пажљиво положите ребра уцело да се пеку. Окрећите повремено и премажите остатком соса кад се исуши. Треба да буде мало тамнија корица и да буде лепљиво на крају.

Служите ребра уз кромпир салату, кувани кукуруз у клипу па запечен на рошитљу, пасуљ укуван са мало парадајза лука и чилија, сезонску салату, млади лук … стандардни роштиљски пратећи програм.

Пријатно!