Óbecse

Április 29, a Tánc Világnapja

Művészet és sport ötvözete, szabadság, önkifejezés, önmegvalósítás

Április 29-e a Tánc Világnapja, amikor az UNESCO Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden évben megünneplik ezt a különleges és közkedvelt mozgásformát.
Ezt a napot 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság nyilvánította nemzetközi ünneppé. Ez a nap egyébként Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjának dátuma.
A tánc olyan művészeti ág, amely az emberi test ritmikus, zenére történő mozgásával fejez ki érzelmeket, épít társadalmi kapcsolatokat, de egyes kultúrákban akár spirituális tartalommal is rendelkezhet. Ez a mozgásforma valójában az emberek közötti nonverbális kommunikáció eszközének is nevezhető.
A táncnak napjainkban számos műfaja, stílusa létezik, a néptánctól a baletten át a modern táncokig. Óbecsén is hosszú múltra tekint vissza a tánckultúra. Sikeresen működnek szerb és magyar nyelvű néptánccsoportok községünk minden lakott településén, de modern táncosokkal is szép számban büszkélkedhet településünk.
– Mondhatni, amióta az eszemet tudom, szerves részét képezi a tánc az életemnek: automatikusan mozgok, táncolok, amint zenét hallok. Immár 17 éve tagja vagyok az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör néptánccsoportjának, ahol az idők folyamán a tánc mellett a teljes magyar folklórkincssel, azaz a népzenével, népdalokkal, népi játékokkal, hagyományainkkal, szokásainkkal is folyamatosan ismerkedtem, ismerkedem. A tánc számomra egyik legfontosabb és legtermészetesebb önkifejezési forma, amelynek gyakorlása során igazán önmagam lehetek. A zene, a ritmus, a mozgás, a test és a lélek összhangja semmihez sem hasonlítható felszabadító érzést ad. Mivel a néptánc egyik legtisztább forrásként szolgál a nemzeti identitás és nemzeti hovatartozás tudatának megalapozásához, különösen fontosnak tartom, hogy minden gyermek megismerkedhessen vele óvodásként, kisiskolásként – mondta Kovács Franciska, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör néptáncosa.
A Tánc Világnapjának célja az, hogy népszerűsítése a táncot és hogy minél nagyobb jelentőséget kapjon ez a mozgásforma az oktatási rendszerben.
– Kiskorom óta táncolok. Otthon, színpadon, a táncparketten… Ahol csak lehetőségem van rá. Hogy mit jelent nekem a tánc? A kikapcsolódást, amikor már tele van a fejem mindennel és mindenkivel, szórakozást egy buliban, egy olyan alkalmat, ahol szabadon mutathatom be az ötleteim és az érzelmeim. Véleményem szerint, teljesen mindegy, hogy évek óta táncol valaki, vagy most próbálta ki először, hogy professzionálisan foglalkozik vele, vagy csak szórakozásból táncol. A tánc akkor is mindenkinek ugyan azt jelenti. Szabadság. Önkifejezés. Önmegvalósítás – mesélte Gyurcsik Heléna, aki a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör modern tánccsoportját képviseli már évek óta.