Megnyitották az óbecsei Ifjúsági Iroda új helyiségét

Az illetékes miniszter, államtitkár és tartományi titkár is részt vettek a megnyitón

Ünnepélyes keretek között, az ifjúsági és sportminiszter, az ifjúsági államtitkár, valamint a sporttal és ifjúsággal megbízott tartományi titkár jelenlétében, május 7-én, pénteken megnyitották Óbecse község Ifjúsági Irodájának új helyiségét.
A Gerberék utca 2-es szám alatt, a Városi Színház épületében kapott helyett a korszerűen felszerelt ifi klub, amely nagy előrelépést jelent a 2006 óta megszakítás nélkül működő Ifjúsági Iroda munkájában, illetve a községbeli fiatalok helyzetének javításában. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Vanja Udovičić, ifjúsági és sportminiszter, Milan Savić államtitkár, Snežana Žugić, minisztersegéd, valamint Dane Basta, sporttal és ifjúsággal megbízott tartományi titkár.
– Örülök, hogy az egyik legrégebbi Ifjúsági Iroda Szerbiában ma megnyitja új helyiségét, hogy a fiatalok még több helyet kapjanak, hogy kifejezzék magukat, hogy minőségesebben és jobban mutassák be az ötleteiket. Mindannyian, akik ma eljöttünk, hogy támogassuk Óbecse község Ifjúsági Irodáját és az itt élő fiatalokat, arról árulkodik, hogy mennyire sikeresen működött az Ifjúsági Iroda az elmúlt időszakban. Azért vagyunk itt, hogy útmutatást, támogatást nyújtsunk nekik, hogy még aktívabbak legyenek, még többet pályázzanak, még több aktivitást és programot valósítsanak meg. Mindannyiunkat az vezérel, hogy közös erővel tegyük Óbecse községet minőségesebb hellyé elsősorban a fiatalok, de minden polgár számára – mondta Vanja Udovičić, ifjúsági és sportminiszter.
A küldöttséget a házigazdák nevében a helyi önkormányzat képviselői fogadta – Dragan Tošić községelnök, Dane Mandić, a Községi Tanács ifjúsággal, sporttal és turizmussal megbízott tagja, és Péter Dijana, Óbecse község Ifjúsági Irodájának koordinátora.
– Óbecse községben számos beruházás valósul meg, nagy számú gyárat nyitottunk meg, és készülőben van több sport és kulturális projekt, de mindehhez szükség van a fiatalokra is, ezért fektetünk ennyi eszközt és energiát ebbe az irodába, hogy legyen a fiataloknak egy saját kuckójuk, ahol megoszthatják velünk ötleteiket. Igaz, hogy ennek a helyiségnek a felújításába Óbecse község biztosította az eszközöket, de sok projektet az elmúlt időszakban az Ifjúsági és Sportminisztérium finanszírozott, úgyhogy nagy köszönettel tartozunk nekik és Vanja Udovičić miniszternek – nyilatkozta Dragan Tošić, Óbecse község elnöke.
Az Ifjúsági Iroda új helyiségének felújításába másfél millió dinárt fektetett Óbecse község. A Színház egykori kreatív központja ma új fényben ragyog, korszerű felszereléssel várja a fiatalokat. Az ifjúsági klubnak is nevezhető terem minden feltételnek eleget tesz, ami az ifjúsággal való munkát illeti. Műhelyek, előadások, csoportfoglalkozások, vetítések, edukatív jellegű tevékenységek – mind az Ifjúsági Iroda tervei között szerepelnek az új helyiségben.
– Ez az egyik legaktívabb Ifjúsági Iroda Vajdaság AT területén, elvárjuk tőlük az elkövetkező időszakban is, hogy pályázzanak, legyenek aktívak, kreatívak, amilyenek kell is, hogy legyenek a fiatalok. A Sporttal és ifjúsággal megbízott Tartományi Titkárság pedig a jövőben is folytatja az óbecsei Ifjúsági Iroda projektjeinek a felismerését, támogatását – mondta Dane Basta, sporttal és ifjúsággal megbízott tartományi titkár.
A felújítás és tervezés folyamatában természetesen részt vettek a fiatalok is. Az ifi klub kinézetét Katarina Popov, ifjú óbecsei építészmérnök tervezte, a bútorokat az Ifjúsági Iroda önkéntesei rakták és szerelték össze, akik a helyi önkormányzat képviselőivel közösen az ünnepi program megálmodásában és megvalósításában is részt vettek. A fiatalok a megnyitón bemutatták az új Ifjúsági Iroda új honlapját is, amely három nyelven – szerbül, magyarul és angolul is elérhető, illetve egy rövid filmet, melyet erre az alkalomra készítettek az Ifjúsági Irodáról, annak tevékenységeiről és az önkéntesség fontosságáról. Az eseményt szimbolikusan színes héliumos léggömbök felengedésével koronázták meg a téren az új helyiség előtt. A fiatalok mindenkinek, aki eljött a megnyitóra, külön erre az alkalomra tervezett és díszített, az Ifjúsági Iroda logójával ellátott csokoládéval és rövid ujjú pólóval kedveskedtek.
Óbecse község az utóbbi néhány évben még nagyobb mértékben támogatta az ifjúságpolitikát a községünk területén. Az óbecsei Ifjúsági Iroda új helyisége mellett, két éve megnyílt egy korszerűen felszerelt, új ifjúsági klub Péterrévén, felújításra került egy helyiség Bácsföldváron, amely szintén ifi klubként fog működni, de folyamatban van Milesevón egy ifjúsági objektum kialakítása is.
– Megtiszteltetés számunkra, hogy az óbecsei Ifjúsági Iroda új helyiségének megnyitására eljött az ifjúsági és sportminiszter, az államtitkár, valamint a tartományi titkár is. Ez azt jelenti, hogy felismerik és elismerik a munkánkat, mindazt amit évek óta a fiatalokért teszünk. Az új helyiség valójában az Ifjúsági Iroda eddigi munkájának és működésének a felsőbb szintre emelése. Az ifjúsági klubot rajtunk és a fiatalokon kívül használhatják majd szervezetek és egyesületek is, mindenki, aki minőséges tartalmat nyújt az ifjúságnak, vagy szüksége van helyiségre ötletei és aktivitásai megvalósításához – mondta Péter Dijana, Óbecse község Ifjúsági Irodájának koordinátora.
Óbecse község Ifjúsági Irodája az egyik legrégebbi ifjúsági iroda Vajdaság, sőt, Szerbia területén. Mint a helyi önkormányzat része, 2006-ban alakult meg, és az ifjúságpolitika úttörőjének számít. Évről évre fejlődik, növelve a költségvetést, a megvalósított projektek és aktivitások, valamint a fiatal önkéntesek számát. Jelenleg több, mint 50 fiatal önkénteskedik és tevékenykedik aktívan az óbecsei Ifjúsági Irodában, amely egyébként a Vajdasági Ifjúsági Irodák képviselője is az Ifjúsági Irodák Nemzeti Asszociációjában. Kiváló együttműködésnek örvend az óbecsei középiskolákkal, polgári egyesületekkel, sportklubokkal, kultúrintézményekkel.
Óbecse község Ifjúsági Irodája hűen tükrözi az Óbecse község területén élő fiatalok érdekeit és igényeit. Sportesemények, kulturális rendezvények, oktatások, műhelyek, környezetvédelmi tevékenységek, jótékonysági akciók, versenyek, cserediákprogramok, önkéntesség, csak néhány azon aktivitások közül, melyeket a Helyi akcióterv és a fiatalokkal történő beszélgetések alapján valósít meg… – hangzott el az ünnepi programon.
Az ifjúsági helyiség ünnepélyes megnyitója után Vanja Udovičić, ifjúsági és sportminiszter látogatást tett Bácsföldváron a Svetozar Marković Általános Iskolában, valamint a Vojvodina Labdarúgó klubnál a helyi stadionon.