Óbecse

Augusztus 20-ra emlékezve

Sikeres Szent István-napi rendezvény alsóváros szívében

Idén immár tízedik alkalommal került sor Alsóvároson a Szent István-napi rendezvényre. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör minden évben törekszik a két napos eseményt gazdaggá, mindenki számára élvezhetővé, ugyanakkor ünnepi hangvételűvé szervezni.

Augusztus 17-én, pénteken a szentmisét követően az alsóvárosi óvoda előtt felállított színpadon vette kezdetét a kenyérszentelés, amit a kultúrkör tagjai által összealított és előadott Csodaszarvas című műsor követett. Ótott Róbert, Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási titkárhelyettes megható beszédet mondott, majd átadta a szót Kinka Erzsébetnek, a Községi képviselő-testület elnökhelyettesének, aki szintén köszöntötte az egybegyűlteket, majd felvágta a felszentelt kenyeret. Az ünnepséget jelenlétükkel megtisztelték az önkormányzat, a Községi-képviselő testület, a Községi Tanács és a Közvállalatok képviselői is.

Mint minden évben, idén is vendégszerepelt a csongrádi Fúvószenekar. Az esti órákban a kaposvári Megarox társulat és Varga Miklós, magyarországi énekes, színművész, rockzenész szórakoztatta a közönséget. A hagyományoknak megfelelően idén sem maradhatott ki a látványos tűzijáték. Az programot a magyarországi Brass On the Road ifjúsági zenekar koncertje zárta, akik fergeteges hangulatot teremtettek, nem csak a fiatalok körében.

Rákövetkező nap, szombaton főzőverseny, utcabál és gyermekfoglalkozások várták az odalátogatókat. Ez alkalommal rekordszámú résztvevő nevezett be a gasztro-megmérettetésre. Összesen 54 csapat bográcsában rotyogott a marhapörkölt. Az Orcsik Erzsébet, szakácsnő, Varga Frányó, a tavalyi főzőverseny győztese, Farkas Tamás, topolyai szakács és Ric Dániel, a Prosperitati Alapítvány munkatársa felállású szakzsűri a harmadik díjat az óbecsei Rooster csapatnak, a második helyet pedig a temerini Jó szomszédok szakácsainak ítélte oda. A győztes a Knézi Péter és Szaniszló Zoltán főződuó lett. A nyertesek értékes ajándékai mellett további 43 résztvevő sem tért haza üres kézzel. Az ajándékokat helyi és vidéki magánvállalkozók, intézmények, vállalatok biztosították. Az idei rendezvény a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a budapesti Emberi Erőforrás Minisztériuma és az óbecsei önkormányzat támogatásával jött létre.

– Amíg 16 órától a szülők a főzőversenyt élvezték, a csemetéket gyermekprogramok és játékok várták. Az idén, a játékok alatt, koronákat kellett gyűjteniük a legfiatalabbaknak, amit csokira válthattak be. A gyermekprogramok végén, az óvoda előtt, a Mátyás az igazságos című gyermekelőadást tekinthették meg, majd az adai Zenegér együttes muzsikált a legkisebbeknek. Ők nem először lépnek fel nálunk, de mindig kitűnő hangulatot csinálnak – nyilatkozta Ricz Róbert, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke, aki azt is hozzátette, hogy több, mint elégedett a rendezvénnyel és annak hagyományával.

P.D.