Август у Бечеју … за сретнике који нису отишли на море

Бечеј је овог лета усавршио концепт забаве „за сваког понешто“, цео август град  је био преплављен штандовима са бомбонама, куртош колачима, лангошима и неким светлећим дрангулијама који у већем броју изазивају мање епилептичне нападе. Власници бомбонџијских штандова постали су нова номадска нација која се селила са једне манифестације на другу, рутински су разапињали шаторе и више нису  питали шта је главни догађај,  ко то тамо негде на бини пева. Постоји оправдан страх да ће кад престане доток шећера и прегоре батерије на светлећим мачијим ушима у септембру да буде у граду озбиљна криза. Али кренимо редом….

Тандербал

Прво беше Тандербал, веома амбициозно замишљена манифестација којој је циљ да  буде својеврсна туристичка атракција која покрива све од музичког фестивала, преко специјално осмишљених игара без граница на води и дечијих радионица до, наравно, неизоставних штандова са бомбонама, крафт пивом, храном и рукотворинама.  Целокупан програм одвијао се на обали Тисе, Долма је била преплављена посетиоцима и штандовима, а у току дана и учесницима на такмичењима у спортско/забавним играма. Ове године време је колико-толико ишло на руку организаторима, Туристичкој организацији општине Бечеј, јер није као прошле године била паклена врућина. У ову манифетацију је уложено највише средстава из буџете нашег града па је морала да успе. У сваком случају евидентно је било да су грађани почели да се навикавају да је обала реке у летњим месецима можда најбољи простор за овакве фестивале. Окосница ове манифестације била су три велика концерта у вечерњим часовима на којима су наступили Кербер, Галија, Сања и Балканика и други, а према проценама организатора било је преко 15.000 посетилаца на концертима и другим програмима фестивала. Победница 3 километра дугог пливачког маратона била је Јована Јечански, најбољу рибљу чорбу скуивала је екипа „Потисја“ а у лаганом спусту ка острву учествовало је двадесетак чамаца. Бечеј се за ову годину опростио од реке, до следеће године.

Фолк Фест

Недељу дана касније у самом центру града одржан је четвородневни фестивал фолклора у организацији „Ђида“ уз подршку локалне самуправе. На овом фестивалу су учествовали фолклорни ансамбли из 9 земаља а према процени организатора свако вече у центру града било је неколико хиљада посетилаца. Млади чланови ансабла „Ђидо“ су наступили на фестивалу, али су били и волонтери који су помогли организаторима да овај фестивал буде  добро организован и да се гости осећају добродошли. Организатори се надају и да ће следеће године бити још више посетилаца на концертима и да ће у програму фестивала учествовати још већи број националних ансамбала из свих крајева света и са свих континената.

Контра фест

„А сад нешто мало другачије“  … тродневни фестивал алтернативнијих музичких жанрова (од регеа, преко ска, до панка, ои, и хард рока) одржан је у башти Градског позоришта прошлог викенда. Овај фестивал одржава већ неколико година уназад и својеврстан је одговор на музичке „народније“ фестивале и наступе који се током лета организују свуда у окружењу и у самом граду. Овај фестивал сваке године прате и додатне програмске активности које промовишу урбану културу. Ове године је у оквиру фестивала приказан документарни филм аутора Михајла Обренова о новосадској алтернативној музичкој сцени с краја  80-их и почетка 90-их, тросатни филм који је сведочи, кроз причу о музици и бендовима, о једном веома политички бурном времену, распаду једне државе и начину на који се та трагедија једне земље пресликала кроз животе младих у једном граду, граду који је одувек био познат по веома авангардној музичкој продукцији. На фестивалу су наступали бендови: Вршњачко насиље, Lost Propelleros, Del Arno Bend, Јосип А Лисац, М.У.Д.А., Defenders of the Universe, Sjaj & I, ЈКМАМКК.