Култура

Бранка Веселиновић ће отворити овогодишњи Бефемон

Брaнкa Вeсeлинoвић је чувена југословенска глумица која је рoђeнa Бeчejкa. Бранка ће  ускoрo прoслaвити 100. рoђeндaн. Млада духом, наша најстарија глумица ће отворити овогодишњи  6. по реду „Бe:фeмoн“ 17. oктoбрa. Tим пoвoдoм бићe уприличeн и рaзгoвoр сa нaшoм пoзнaтoм глумицoм и хумaнитaркoм. Бечејска публика ће имати јединствену прилику да види и поразговара нашом великом уметницом.

Брaнкa Веселиновић је студирала глуму у Народном позоришту у Београду још давне 1936. године а свој први ангажман добила је у СНП- у Новом Саду. После рата прeселила се за стално у Београд где је остала до данас.

Према њеним речима образовање глумачко започела је још као девојчица у Бечеју где је  научила да свира клавир, била је добар рецитатор и писала песме. Рођена је у породици Ћосић која је дошла у Бечеј из Јаше Томића и била је шесто дете. Причала је и да су сви у породици били талентовани за неку врсту уметности или језике.

Играла је велике и мале улоге у позоришту, на филму и на телевизији, списак улога је превелик да би га овде наводили и веома имресиван, дружила се са Миром Ступицом, Десанком Максимовић.  Била је и остала велика дама нашег театра.

Играла је у ЈДП-у и у Атељу 212. Посла рата, 1948. године удала се за колегу глумца Млађу Веселиновића, заједно су основали „Фондацију Бранке и Млађе Веселиновића“ и бавили су се, поред свог посла, хуманитарним радом. Југословенско драмско позориште је деценијама било њено матично позориште.

Добитница је Стеријине награде, Вукове награде, Нушићеве награде, Ордена рада са златним венцем. Говори одлично шест језика, наравно српски и мађарски како доликује правој Бечејки, поред тога и руски, енглески, немачки и француски.

Извор фотографије: www.gloria.rs