Друштво

Бачко Петрово Село: Прва јесења разгледница

Дружење ватрогасаца
У Војводини функционише 221 добровољно ватрогасно друштво, са више од 10.000 чланова и 160 ватрогасних возила. Стога је АП Војводина издвојила око 40 милиона динара за набавку опреме, како возила тако и одела, а порадиће се и на обнови ватрогасних возила.  У просторијама Занатског дома, после завршетка жетвених радова одржано је традиционално дружење чланова ДВД а из овог места, које је основано давне 1885. године. Више од двадесетак верних чланова, и у отежаним условима, потрудило се да настави традицију верујући да ће друштвена заједница препознати значај добровољног организовања и у нашој локалној заједници. Председник Општинског ватрогасног савеза и уједно и председник Петровоселских ватрогасаца инг. Варга Ф. Јожеф, поздравио је окупљене ватрогасце и позване госте, наглашавајући да ће ускоро ступити нови Закон о добровљном ватрогаству, који ће прецизно регулисати начин рада и функционисања добровољних друштава на територији Покрајине, а најважнији задатак ће бити подмлађивање кадрова, нова обука и набавка опреме. Петровоселци се надају, да ће наставити традицију својих предака и да ће и у нашој општини у свим срединама „оживети“ овај вид добровољног рада.

Провери своје здравље
На локацији Пијаца у центру села, у заједничкој организацији Удружења грађана „За Бољи живот села“ и Друштва за борбу против шећерне болести општине Бечеј, одржана је, друга по реду хуманитарна акција контроле шећера у крви под називом „Провери своје здравље“. У времену од 2 сата, преконтролисано је 155 мештана, који подржавају ову акцију. Иначе, сарадња између удружења грађана и друштва за борбу против шећерне болести траје већ девет година.

Јесењи фестивал
У организацији Месне организације Савеза војводјанских Мађара, на локацији Стрелишта ЛУ „Чик“ 15. септембра, одржаће се Јесењи фестивал. Организатори обећавају богат и разноврстан програм који ће започети такмичењем у кувању говеђег гулаша, изложбом пољопривредних машина у режији фондације Просперитати, дечијим радионицама, изложбом рукотворина, а за добро расположење побринуће се Парти Банд. Такмичење у кувању започиње у 8 часова, а завршава у 15, док ће проглашење победника бити обављено у 15 часова. Пријаве за такмичење примају се на телефон: 063/700-66-32, а котизација по екипи износи 3.000 динара.

Свечани јубилеј Српске Православне цркве
Поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве у Манастиру Успења Пресвете Богородине, одржана је свечаност, која је започела 27. августа са празничним бденијем, док је 28. августа у присуству великог броја верника, у 9 часова одржана је Света литургија. У 17 часова одржано је богослужење са резањем славског колача, а у наставку Свечана академија са културно уметничким програмом. Гости вечери били су др. Борис Стојиковски, професор Филозофског факултета и познати песник Благоје Баковић. Свечаност су својим наступима обогатили чланови певачке секције и фолклорни ансамбл КУД „Ђидо“ из Бечеја.

Роми очистили околину игралишта
У делу насеља Ново Село, које мештани популарно зову Макади, организована је веома успешна акција Рома, око чишчења околине игралишта за мале спортове, орезали су зеленило и дрвеће, очистили околину артеског бунара, офарбали металне голове. У акцији је учествовало око 40 Рома, од мале деце до старијих особа који живе у том делу насеља, истакао је Реже Коломпар један од највреднијих активиста Ромске популације и напоменуо, да је да и у овом делу насеља, треба поставити игралишта за децу која су у веома лошем стању.
После акције која је трајала око три сата, сви су награђени соковима и слаткишима које је обезбедила Општина Бечеј, а са њима је поразговарала и Сузана Ђукић и познати активиста у селу Маћаш Крижак . Као изненађење, сви акцијаши су почашћењи и сладоледом које је поделила Магдолна Пеце у име МЗ „8. октобар“. Утисак је, да оваквих акција треба да буде више, јер и међу Ромском популацијом има доста оних који ће учествовати на оваквим еколошким акцијама.

Јанош Žолнаи