„Бечеј ноћу“ – post festum

Манифестација „Бечеј ноћу“ и ове године означила је на величанствен начин почетак лета. Као и током претходних издања фестивал углавном посвећен музици био је подељена на две вечери са додатним пропратним активностима којих је све више из године у годину. Претходне две године чекало се поново на велику бину, пун трг и на наступе неких од највећих звезда не само у Србији него и у оквирима некадашњег југословенског простора. Избор главне звезде фестивала ове године, Здравко Чолића од стране организатора ставио је пред њих веома изазован задатак организације хепенинга који ће, како се већ у старту претпостављало бити веома посећен. 

Прво вече фестивала: Дел Арно Бенд

Ипак, фестивал „Бечеј ноћу“ је као и увек почео прво вече са наступом пет бендова нешто другачијег звука и музичког стила. Немали број посетилаца фестивала преферира ово прво вече које је често опуштеније и где углавном буде најбољи провод. Овог пута за то се свакако побринуо скоро двосатни наступ Дел Арно Бенда али и фестивал крафт пива. Овај реге бенд наступио је у Бечеју више пута и добро познаје бечејску публику. Новина ове године на „малој сцени“ били су млади бечејски бендови који су, за разлику од претходних година, очигледно заинтересовали и млађу публику. Генерација З и „Les filles“ су показали да су будућност наше музичке сцене. То прво вече наступили су и новобечејски бенд Складиште 58 и незаобилазни бечејски блуз бенд Fingerbang. Журка је потрајала до дубоко у ноћ. 

Пре наступа бендова бечејска публика имала је прилике да види и 7 одличних краткометражних филмова у великој сали позоришта. Према избору жирија фестивала победио је филм „Дивљач“, фарсична црна комедија/драма са Драганом Варагић у главној улози који је потписала Бојана Бабић која је и освојила награду од 50.000 динара.  

Друго, главно вече овогодишње издање фестивала „Бечеј ноћу“, посетило је више од 35.000 људи. Поред локалне публике која је дошла из многих градова у Србији, велики број људи је пристигао из Словеније, Хрватске, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, па је манифестација прерасла из локалне у регионалну атракцију.

Бечеј ноћу, отварање изложбе сликарске колоније

Сликарска колонија манифестације „Бечеј ноћу“ радила је током оба дана фестивала и у суботу је отворена и изложба радова 23 уметника који су учествовали на колонији. Координаторка сликарске колоније Тијана Грујић као и претходних година изабрала је уметнике из целог региона, различите по сензибилитету, стилу и техникама рада. Ова изложба још увек је постављена у галерији „Круг“ Градског позоришта и биће ту још десетак дана да грађани могу да је погледају. 

Музички део главне вечери је отворио Креативни М кутак и више од 70 малишана на сцени, који су показали своје умеће и таленте изводећи домаће и стране рокенрол стандарде. У изведби неколико песама придружили су им се Тања Бањанин, Фирчи и Дејан Цукић, који је био водитељ програма. Након њих атмосферу је додатно разиграо New Level Empire, гостујући бенд из Мађарске. А након тога је пред препуним тргом у Бечеју наступио Здравко Чолић. Тросатни концерт за већину публике био је нешто што су неки од њих чекали деценијама и завршио се око 1 час после поноћи великим ватрометом.

Овај велики концерт Здравка Чолића био је повод да Бечеј овог викенда постане туристички центар Војводине. У публици су биле присутне све генерације, од најмлађих до најстаријих, и сви су једнако уживали и у концерту Здравка Чолића и у програму који му је претходио.

Пред сам наступ Здравка Чолића, председник општине Драган Тошић обратио се публици на тргу али и након тога новинарима и рекао: 

„Ја сам данас пресрећан, мислим да је јако битно за све грађане да се овакве манифестације дешавају, протекле две године осетила се нека туга која је била завладала Бечејом али тако је било и у другим градовима. Неки су покушавали у оној ситуацији да нешто организују, ми нисмо. Вероватно су се људи мало и зажелели, ја свакако јесам. Сигуран сам да ћемо од сад убудуће сваке године организовати „Бечеј ноћу“. После наступа Парног ваљка 2019. године неки пријатељи и сарадници су ми говорили да ћемо јако тешко надмашити тако нешто, тај ниво који смо поставили, ја се нисам сложио са тиме и ево сада избором извођача као што је Здравко Чолић сигуран сам да смо то успели. Ја сам сигуран да ћемо ту успети и следеће године. Чини ми се да никада није било толико људи у Бечеју.“ – рекао је Тошић.

Манифестација „Бечеј ноћу“ финансирана је и овог пута мањим делом из буџета општине Бечеја али и из донација привредног сектора. Ове године генерални спонзор манифестације био је KWS. 

Павле Скленар, представник ове фирме је новинарима рекао да сматра да је донација за овакав тип манифестације пре свега показивање колико је њихова компанија социјално одговорна и колико је део локалне заједнице.