Друштво

Црвени крст Бечеј: Додељене плакете добровољним даваоцима крви

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна у циљу захвалности према добровољним даваоцима крви. Овај дан је посвећен подизању свести о глобалној потреби за сигурном и безбедном донацијом крви и начину како би сви могли да дају свој допринос. Светска здравствена организација је 2005. године  одредила овај датум као дан којим се захваљује свим добровољним даваоцима крви и подстиче људе да дају своју крв.

Добровољно давање крви је потреба целог света како би се осигурало да појединци и заједнице имају приступ безбедној и квалитетној крви и крвним производима и у нормалним и у ванредним ситуацијама. 

Овај датум обележила је и локална организација „Црвеног крста“ свечаном доделом плакета у хотелу „Златна обала“. Награђено је укупно 29 давалаца крви. Највише их је било у категорији од 35 до 40 давања, чак 20 (од тога 4 жене и 16 мушкараца), сребрну плакету добило је њих  седморо јер су имали више од 75 давања крви. Златну плакету добила су два Бечејца који су дали крв преко 100 пута. 

Према унапред објављеном  годишњем распореду следећа акција биће у Бечеју 6. јула, 15.јула је у Бачком Петровом Селу а током овог лета биће организована и акција у Бачком Градишту и то 12. августа.