ДруштвоПолитика

Бечеј – шампион локалног развоја

 У оквиру заједничког пројекта НАЛЕД-а (Национална алијанса за локални економски развој) и Развојне агенције Србије додељена су признања истакнутим појединцима, градовима и општинама победницима такмичења „Шампиони локалног развоја“ који су својим радом допринели развоју локалних самоуправа. Бечеју је припала прва награда за ефикасну управу.

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Радио-телевизија Србије (РТС) уз институционално покровитељство Министарства државне управе и локалне самоуправе а у партнерству са Развојном агенцијом Србије, током маја месеца отворили су други конкурс за избор најбољих пракси у раду локалне самоуправе и награду Шампиони локалног развоја 2018/19.

 Награду Шампиони локалног развоја НАЛЕД и РТС су установили 2013. године са циљем да «препознају и промовишу примере најбоље праксе у раду локалних самоуправа на које друге опс̌тине и градови у Србији могу да се угледају

Општине и градови се надмећу у пет категорија – привлачење инвестиција, подршка привреди, сервис грађана, ефикасна управа, промоција туризма и културе.

Бечеју је припала прва награда за ефикасну управу, захваљујући увођењу електронског регистра.

«Ми смо конкурисали код министарства државне управе и локалне самоуправе и заслужили ово признање због иновација које смо увели. У питању је, пре свега, софтвер „ордер“ који нам помаже у ажурности и ефиканости у финансијама, пројектима, јавним набавкама», рекао је председник општине Бечеј Драган Тошић. Он је, поред тога, истакао да је општина Бечеј у међу четири општине у брзини издавања грађевинских дозвола.

Неки од критеријума за добијање ове престижне награде у овој специфичној категорији према извору организатора су: иновације и решења која ће допринети унапређењу ефикасности рада локалне администрације, бољој интерној комуникацији, смањењу сувишне бирократије – примери:

–  Увођење електронских сервиса помоћу којих грађани и привреда могу у потпуности или највећој мери да обаве административне процедуре, убрзање постојећих „папирних“ процедура, развијени интерни систем комуникације и управљања/менаџмента, професионализација рада службеника и служби, међуопштинска сарадња на заједничким пројектима,ефикасан систем комуникације и сарадње са месним заједницама у циљу равномерног задовољења потреба свих грађана.

Свечани део националне конференције обележила је додела признања и сертификата које су уручили потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, председник ИО НАЛЕД-а Дејан Ђокић и директорка Сектора за планирање и развој у РАС Ана Жегарац, с представницима Радио-телевизије Србије и Удружења новинара Србије.

Председник ИО НАЛЕД-а Дејан Ђокић препоручио је у свом излагању локалним самоуправама да ојачају канцеларије за ЛЕР и повере им израду и спровођење стратегије развоја, као и да их укључе у доношење стратешких одлука и обезбеде обуке запосленима. Како је рекао, подаци говоре да канцеларије има 88% градова и општина, али да немају довољно високу позицију и аутономију у администрацији, као ни одговарајућу улогу, и да се више баве донаторским пројектима него бригом о привреди и улагањима.

«Развоју канцеларија може да помогне и држава кроз поверавање надлежности у додели подстицаја, просторном планирању и образовању, а важан сигнал општинама послало би покретање националног индекса конкурентности градова и општина» – рекао је Ђокић.