Бечејска привреда има потенцијала

У петак, 9. априла у Спомен кући Тан одржан је округли сто са темом „Ситуација у привреди током пандемије“. Округлом столу је присуствовао и председник Савеза војвођанским Мађара и председник покрајинске скупштине Иштван Пастор. Остали учесници на округлом столу били су привредници из наше општине.

Председник Скупштине АПВ Пастор пре почетка овог скупа је разговарао и са новинарима о стању у војвођанској и бечејској привреди током пандемије али и о привредним потенцијалима Војводине и Бечеја.

„Добио сам позив од пријатеља из Бечеја да посетим данас овај прелепи културни центар Тан Мор, срешћу се са људим из Бечеја са којима у суштини перманентно сарађујем због тога што су то људи који покрећу овде пре свега мађарску али и целокупну заједницу. Већина од њих су и интегрални део и локалне самоуправе. Предвиђено је да данас разговарамо о актуелностима пре свега у сфери привреде. Могу да кажем да имамо разлога за оптимизам јер бројке нам показују да је у протеклих годину дана од кад траје пандемија војвођанска привреда релативно добро показала своју кондицију за разлику од неких других региона па и региона из других земаља у окружењу. Јер не само да није посустала и није пала него је, што је веома интересантно, што се тиче индустријског учинка и што се тиче прерађивачке индустрије и пољопривреде показан одређен раст у протеклих годину дана од до чак 4 посто. Мислим да су то изванредни подаци. Када разговарамо са привредницима по Војводини, сви су они прилично забринути, огорчени због тога што су морали уложити огроман напор да се одржи привредна активност и то је напросто једна реалност. Али кад погледамо неку генералну слику онда је та слика мало лепша јер ако се обратимо сваком појединачном предузетнику, нарочито ако се ради нпр. о услужној делатности која је због минимализације људских контаката претрпела највише штете, ту имамо разлога за забринутост али генерално мислим да је општа кондиција војвођанске привреде добра. Како се лагано нормализују прилике, а мислим да идемо у том правцу, онда мислим да је та одскочна даска коју имамо веома гипка и добра. Рачунам да би у предстојећем периоду релативно брзо морали да се виде и резултати тог раста. Оно што охрабрује и што мислим да је јако важно да се лагано расписују конкурси са различитих нивоа општинског до државног, покрајинског. Присутне су ту и разноразне међународне могућности, мислим да је то све у сфери припреме за нормализацију. Оптимиста сам што се тиче перспективе развоја војвођанске привреде.“

На питање новинара шта су потенцијали конкретно бечејске привреде, по његовој процени Иштван Пасторе је рекао:
„Мислим да је Бечеј, када је привреда у питању, у протеклим деценијама у неким моментима, а пре свега у том транзиционом и приватизационом процесу, претрпео значајне ударце. Мислим да као град није баш на један најсјајнији начин изашао из те читаве ситуације. Сада у последњих неколико година са доласком нових предузећа, са реализацијом нових великих инвестиција ја мислим да Бечеј као град добија на полету, добија на снази. Прошлог месеца смо положили камен темељац за нови хотел. Видим да има и још нових најављених инвестиција, мислим да је то веома добро за Бечеј и његове грађане али мислим да је генерално добро за читаву војвођанску и српску привреду.“

О неким предусловима за развијање одређених привредних грана Пастор сматра да Бечеј треба да се ослони на оно што је традиција у привреди Бечеја, где већ постоји знање и материјална основа за развијање.

„Ако човек полази од тога какви су људи који овде живе и раде онда, у принципу, су потенцијали слични као и у неким околним местима. Бечеј, опет са друге стране, има нешто специфично што је у традицији, у генима људи, нешто што се преноси из генерације у генерацију и што се научи код куће. У неким гранама привреде баш због тога Бечеј је некада био познат и значајан. Ту пре свега мислим на пољопривреду али и на прерађивачку индустрију. Бечеј има и традицију и у услужним гранама привреде али и металској индустрији која је такође једна од тих карактеристичних бечејских привредних грана. Сада када погледате мало које су то фирме које су на крају опстале и остале и какве фирме се овде сад отварају и инвестиције које долазе онда управо све то потврђује ово о чему сам говориоˮ – рекао је Иштван Пастор.