Сервис

„Потисје-Бечеј“ доо: Пролећно чишћење у најави и нови камион

На локалној депонији у Ботри у четвртак, 8. априла одржана је конференција за штампу где су директор и секторски представници ове комуналне фирме обавестили јавност о неким новинама у раду и инвестицијама у овом предузећу.

На самом почетку Јован Ценц, шеф оперативе, најавио је и подробније објаснио када креће и на који начин ће тећи овогодишња пролећна акција чишћења града. Као и претходних година „Потисје Бечеј” ће током априла месеца прикупљати од грађана кабасти отпад.Грађани ће моћи у току овог периода, а по већ објављеном распореду да поред својих канти, односно контејнера одложе из домаћинста шта желе да баце а већег је и кабастијег обима. Јован Ценц је такође нагласио да у то не спада грађевински отпад, односно земља, шут, бетон и сл. јер то грађани морају сами да однесу на депонију и та сулуга се наплаћује. Овогодишње пролећно чишћење трајаће од 12. до 26 априла.

Уколико су у питању веће количине грађани могу да позову „Потисје Бечејˮ и да се договоре или да добију информације на телефоне: 063 8652566 и 062 8862408.

„Имали смо до сада за потребе превоза само два старија возила, једно возило је 83. годиште, а друго 86. С обзиром на старост возила имали смо заиста велики проблем њиховог одржавања тј. набавке делова за њих. Сада чекамо ново возило са којим ћемо моћи лакше, брже и ефикасније да радимо посао и пружимо квалитетну услугу грађанима.“ – рекао је Ценц.

Нешто прецизније о цени и набавци новог возила рекао нам је директор предузећа Золтан Фејеш:
„Нови камион кошта око 97.000 евра, купљен је на лизинг, тендерска процедура је завршена а 28. марта је објављен уговор на порталу јавних набавки. Сад чекамо возило јер рок испоруке је 45 дана. Према нашим сазнањима тај камион је већ изашао из фабрике, следеће недеље улази у процедуру увоза. Очекујемо да ће до краја априла или на самом почетку маја месеца тај камион стићи код нас у Потисје. Рок лизинга је пет година. То нам је сад већ четврти камион на лизинг а пети нови камион који је дошао у наше предузеће у последњих неколико година. Возни парк смо сад са овим камионом комплетно успели да обновимо и сад смо 100 посто опремљени да можемо квалитетно да пружамо услуге грађанима Бечеј. Када смо преузели предузеће имали смо три камиона за одношење смећа и један аутоподизач за велике контејнере са просеком старости 19 година. Од 2017. године до данас набавили смо пет потпуно нових камиона. Ми сами смо купили четири док је пети дошао кроз донацију у пројекту за запошљавање. Сви камиони су IVECO, надградња је Штумерова, немачка. Нама испоручује West Truck из Београда. Увозник је IVECO. И нама је лакше да имамо сва иста возила јер је тако боље за одржавање и сервис. Повољнији су и услови код куповине, имамо и пет година гаранцију за комплетно сервисирање свих возила пошто смо њихови купци. На тај начин гледамо да смањимо трошкове али и да пазимо и чувамо наша возила јер смо тешко дошли до њих.“

На конференцији за медије је било речи и о процесу рада на депонији када је у питању примарна и секундарна селекција амбалажног отпада и рециклабила. О томе је говорио Велимир Цвејанов, еколог у „Потисју Бечеј“.
„Кад је у питању селекција отпада по домаћинстима очекујемо ускоро испоруку 100 нових контејнера за секундарне сировине који ће се даље распоредити по граду. Од укупно 1000 комада колико смо добили као донацију од Еко ПАК-а до сада је испоручено 200, и они су због ових околности са ковидом имали мали застој током прошле године и ове ће вероватно. Ми смо још са друге стране набавили 60 контејнера у међувремену. Дакле, примарну селекцију отпада раде сами грађани Бечеја у оквиру својих домаћинстава. Секундарну селекцију ми овде радимо на депонији. Када је у питању секундарна селекција на градској депонији, ту имамо неких новости, успели смо да набавимо пар покретних трака и уз помоћ наших мајстора успећемо да направимо својеврсну покретну линију за селекцију отпада. Ово јесте импровизација за сада јер би куповина праве велике линије била веома скупо улагање али ће и ово што ћемо ми овде инсталирати знатно убрзати процес селекције. Морам да нагласим да смо поносни јер наши суграђани су све ажурнији и све бољи кад је у питању одвајање амбалажног отпада из домаћинстава. Количине правилно одвојеног отпада се полако повећавају, у односу на прошлу годину и до 20 посто је већа. Да подсетимо, ми као секундарне сировине прикупљамо стаклене боце, картон, лименке, остали пластични отпад, пет амбалажу од кућне хемије… Све то наведено иде даље у процес рециклаже. Једна од новина је и да сад примамо као секундарну сировину и оно што раније нисмо одвајали као рециклажни отпад, нпр. пластичне флаше од млека и јогурта, као и од кућне хемија. Замолио бих грађане да обрате пажњу и да погледају шта пише на амбалажи, примамо ПЕТ1 и ПЕТ5. Такође бих замолио да уколико грађанима то не представља велики проблем одвоје десетак секунди и мало проперу амбалажу од млека или јогурта пре бацања и да је спљоште колико је могуће, мање ће места заузети у кесама или контејнеру, тако ће повећати и запремину. Наравно, као и раније, примамо и амбалажно стакло али имамо и неке најаве и да ћемо ускоро почети да прикупљамо и равно ломљено стакло али о томе ћемо обавестити грађане касније. Када је амбалажно стакло у питању ако није нека претерано велика количина може да се стави у зелене кесе али ако јесте онда могу да донесу код нас или у нашу дирекцију у Милоша Црњанског или на пијацу.“

О томе какво је стање на тржишту када је у питању преузимање рециклираног отпада директор Фејеш је рекао:
„Почетком ове године имали смо због ковида застој, ми ових неколико месеци нисмо могли никоме од оператера да предамо сакупљене секундарне сировине јер су и они стали са радом. Комплетна индустрија је била у застоју. Слабији је извоз рециклиране пластике, тачније тренутно га нема. Рециклирана ПЕТ пластика има широку примену и користи се у индустрији у производњи разних артикала, као нпр. седишта у аутомобилима. Оно што је добра вест је да смо успели да нађемо једног новог оператера који ће преузети и амбалажу и од уља и од кућне хемије.“

Након конференције за штампу новинари су имали прилику и да обиђу депонију и све објекте који су изграђени и у којим се обавља процес селекције отпада, паковања и балирања смећа за даљу дистрибуцију. У току обиласка Јован Ценц нам је указао и на систем обезбеђења камерама читавог простора који је био најављен прошле године а у међувремену је постављен. Камере које се налазе на депонији имају могућност снимања објеката и саме депоније под углом од 360 степени. На овај начин се предупређују неке веће штете од пожара пре свега јер предузеће има увида у стање на депонији 24 часа.