пројекат

Савез самосталних синдиката општине Бечеј од прошле недеље налази се на новој локацији и у новим обновљеним просторијама, у згради у којој су тренутно смештене просторије СУБНОР-а у Змај Јовиној 106, преко пута базена и спортског центра. Синдикат и СУБНОР су у сарадњи са локалном самоуправом удружили средства и заједнички средили просторије у згради.

Ова кућа је тренутно власништво Републичке дирекције за имовину и као таква је дата на располагање локалној самоуправи, односно Општини Бечеј. Као и већина зграда које су у државној имовини често се дешава да такви простори буду запуштени јер градови немају ни могућност али ни неки нарочит интерес да одржавају зграде које нису у њиховом власништву. Општина Бечеј је тражила од Републичке дирекције за имовину да простор додели у власништво Општини Бечеј. Промена власничке структуре објекта би омогућила да локална самоуправа преузме комплетно обавезу одржавања али и да уложи средства и изврши додатна и озбиљнија санирања простора и да реши проблем плаћања дела комуналија. Просторије је до сада користио само СУБНОР, они су од донација плаћали све трошкове одржавања и комуналија. Општина Бечеј биће у могућности да се, уколико простор постане власништво локалне самопураве, „станодавац“ договори и са корисницима простора и изрегулише неку поделу плаћања трошкова.

Према речима представника синдиката и СУБНОР-а који су поводом отварања нових обновљених просторија сазвали конференцију за новинаре, нису то била нека превелика улагања али су ипак успели све да освеже, окрече и дотерају да изгледа пристојно. Сада је то простор у којем може да се ради са корисницима без проблема. Представници Синдиката су се захвалили и колективима свих јавних и комуналних предузећа који су им помогли око реновирања ових нових просторија. Од стране локалне самоуправе издвојили су посебно ангажовање председника општине Драгана Тошића и Данета Мандића, члана општинског већа, који су омогућили да се зграда и простор реновирају. Представници Синдиката су путем медија желели и да информишу раднике да се сад налазе на новој адреси.

„Сада када смо решили проблем простора можемо да радимо. Очекујемо и даље сарадњу са локалном самоуправом у процесу који нам предстоји у постизању социјалног дијалога у којем учествујемо као један од партнера. Предстоји нам и формирање Социјално економског савета у општини Бечеј као и разговори и преговори око потписивање колективних уговора. Наш првенствени циљ је да се приближимо Европи и свим међународним конвенцијама у организацији рада. Наравно, и да смо као и увек могућности да и даље пружамо сву правну сигурност запосленим радницима која су сада посебно важни у ово време док траје пандемија током које је на неки начин комплетна привреда на стендбају. Ми тренутно имамо 25 синдикалних организација на територији општине Бечеј и имамо око 1500 чланова синдиката. Наравно сви наши чланови су углавном упознати са својим правима која имају у радном статусу али ако случајно имају неку недоумицу могу увек да нам се обрате овде јер ове просторије су због њих и направљене. Када је јавни сектор у питању имамо и добру сарадњу са јавно комуналним предузећима са којима правимо колективне уговоре на локалном нивоу („Комуналац“, „Водоканал“, „Топлана“), Такође имамо и добру сарадњу са неким образовним установама укључујући и предшколску, на жалост у средњим школама нема активних синдикалних организација. Ми се трудимо и да континуирано обавештавамо чланство у вези са њиховим правима у радном односу али о свим новинама у регулативи. Синдикалних организација има у нашој општини и у привреди и ван привреде, ту су и судови, музеј, спортски центар, Дом здравља… Синдикат је склопио уговор са правником који ради за синдикат општине Кикинда, он нам пружа правну помоћ, бесплатну правну помоћ. Наравно за све чланове синдиката и за све оне који имају било какав проблем он је на располагању. Поред тога имамо читаву правну службу у Новом Саду, то је на нивоу Војводине организовано.“ – рекла нам је Љиљана Танасковић Јовић, председница Самосталног синдиката Србије за општину Бечеј

Тренутно је у Синдикату запослена само једна особа, Јасмина Обрадовић, она је и секретар Већа синдиката. Радно време са странкама је сваки радни дан од 8 до 16 часова.

Када је у питању сарадња са бечејским послодавцима и развој синдикализма у приватном сектору Љиљана Танасковић Јовић нам је рекла:
„Ми имамо мали проблем са приватним сектором зато што скоро сви приватници нису баш вољни да отварају синдикалне организације у својим предузећима. Приватници по закону немају право да забрањују оснивања и рад синдиката у својим фирмама али код њих, судећи по свему, постоји неки страх или нека посебна врста нежељене одговорности јер мисле да радници желе само да кроз деловање синдиката у фирмама остварују нека посебна права и да синдикати само штите интересе радника. Очигледно је да не схватају да то може и за њих као послодавце, у смислу рада, да буде корисно. Зато смо и покренули неке програме едукације нашег чланства али и свих осталих грађана наше општине који су заинтересовани и који желе да науче нешто о принципима синдикализма. У оквиру нашег чланства имамо и секцију младих која ће радити кампању афирмације и едукације младих у том смислу. Оно што је очигледно када је у питању приватни сектор у нашој општини је да нама овде у граду фали на локалном нивоу Унија послодаваца. Послодавци у нашој општини такође нису претерано заинтересовани и вољни да учествују у оснивању таквог удружење. Ту ми очекујемо и помоћ и државе али и локалне самоуправе да буду посредници јер је то добро за све нас. Знамо да у приватном сектору сваки послодавац одлучује како се послује у фирми чији је власник, не постоји и није могуће да се успостави нека правна регулатива која ће приморати приватника да оснује синдикалну организацију за своје раднике без обзира на њихов број. Радници имају права да се самоорганизују и оснују синдикат и то послодавац не може да им забрани али ту постоје одређени облици притиска које сваки послодавац има. Но ипак, ми имамо нека очекивања од будућности јер полако су кренуле ствари да се мењају. Оно што такође ми од локалне самоуправе очекујемо је да добијемо списак свих предузетника на територији наше општине које имају више од 10 запослених у предузећу да можемо да успоставимо са њима контакт. Наравно, за предузећа са мањим бројем радника нема смисла оснивати синдикате. За раднике у малим фирмама постоји опција да могу да се директно учлане овде у Самостални синдикат, у нашу локалну организацију.“