СУБНОР: Нови Закон о борцима – нове категорије корисника

Представници локалне организације СУБНОР-а су, као „староседеоци“ у згради у Змај Јовиној такође добили обновљене просторије.
Милун Чокоровић, члан СУБНОР-а, будући председник ове организације је тим поводом изразио задовољство што ће убудуће делити простор са представницима Синдиката и рекао да и њима у наредном периоду унутар организације такође предстоје неке велике промене. Наиме почетком ове године почео је да се примењује и нови Закон о борцима.

Овим новим законом уводи се нова категорија корисника која није постојала по досадашњим прописима, а то је да су борци из деведесетих и учесници рата из 1999. године постали део ове борачке организације. Њима се по новом закону прописује право на борачки додатак, посебан пензијски стаж, решавање стамбених потреба, право на борачку споменицу и на легитимацију борца, приоритет у запошљавању и друго. Законом су прописана и нова правила за друге кориснике као што је право на породичну инвалиднину чланова породица умрлог цивилног инвалида рата, право на инвалидски додатак ратног војног инвалида који напуни 65 година, обавезују се локалне самоуправе да десет одсто планираних инвестиција за изградњу станова буде намењено решењу стамбених потреба војних инвалида, повећан је износ инвалиднине за 25 одсто, а остварују и право на бесплатну вожњу.
Милун Чокоровић је испред локалне организације СУБНОР-а позовао млађе борце из ратова 90тихи из периода бомбардовања да приступе СУБНОР-уи да на тај начин поспеше рад локалне организације.

Он је такође рекао да очекује и да локална самоуправа у складу са могућностима одреди које бенефите за борце може да исфинасира као што су нпр. бесплатно паркирање, нека умањења за комуналије, бесплатно коришћење базена у спортском центру… Замолио је и борце из ратова 90-х да се обрате локалној самоуправи да би добили Решење о статусу борца.

Још увек актуелни председник бечејског огранка СУБНОР-а Милан Башић који је такође присуствовао конференцији је рекао да тренутно ова организација броји 63 члана али да су некада имали и до 200. Према његовим сазнањима у бечејској општини има око 3.000 учесника у ратовима 90-тих.