Друштво

Бечејске основне школе: Почели уписи за прваке

У основним школама на територији општине Бечеј почели су прелиминарне пријаве и уписи за прваке у основне школе. У већини школа пријаве првака трају од 1. фебруара до 26. фебруара осим у школама у Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту где ће се уписи, већ достављених спискова деце, вршити у марту и априлу месецу. Званично у школама уписи трају до почетка следеће школске године.

Први разред уписују деца годишта 2015. или рођени у току прва два месеца 2016. године.

„Фебруарски уписни рок“ у Бечеју постоји пре свега због тога што у самом граду родитељи могу да бирају у коју ће школу децу уписати. На друштвеним мрежама и сајтовима ових школа родитељи већ сада могу да виде шта је то што школе „нуде“ новим првацима. Поред тога што родитељи често имају и личне преференције за одређене школе у које спадају локација школе, наставнички и учитељски кадар и сл., неке школе су на својим „рекламним“ флајерима на друштвеним мрежама понудили и додатне програме које у школи се раде и организују за ученике. Званично уписни рок почиње у априлу месецу и траје до септембра.
Све бечејске школе имају у програму и продужене боравке за децу у школама и углавном нуде деци квалитетну наставу и ваннаставне активности, припреме за такмичења из свих важнијих предмета у току школовања и др. Такође све четири бечејске школе као и две школе у већим несељеним местима, „Шаму Михаљ“ из Бачког Петровог Села и ОШ „Светозар Марковић“ из Бачког Градишта и испостава школе „Здравко Гложански“ у Радичевићу, имају фискултурне сале у оквиру школе и све друге услове за рад јер је већина ових образовних установа у последњих неколико година имала значајна улагања кад су у питању инфраструктуралне реконструкције као и улагања у наставна средства. Када је упис у питању, у селима углавном је случај да су школе већ добиле припремљене спискове деце која 2015. годиште или рођени у току прва два месеца 2016. године али до септембра траје и период уписа за оне родитеље који су се у међувремену доселили у село и желе ту да упишу првака ОШ „Север Ђуркић“ и ОШ „Петефи Шандор“ такође нуде програм једносменског рада и програме обогаћеног једносменског рада што подразумева посебне облике додатних школских активности у боравку, секције, рад са талентима и сл.

Основна школе „Здравко Гложански“ има свој издвојен огранак у Радичевићу од првог до осмог разреда. ОШ „Петефи Шандор“ има огранке у Милешеву и Дрљану а ОШ „Шаму Михаљ“ у Пољаници од првог до четвртог разреда.

У ОШ „Братство“ уписи ће почети од 1. априла такође као и у већини осталих школа али за ову школу постоји процедура која подразумева и прибављање мишљења од стране Интерресорне комисије.

Родитељи за пријаве/упис у све школе треба са собом да понесу обавезно неки документ на којем се види ЈМБГ детета (извод из матичне књиге рођених нпр.) и личну карту родитеља. Све информације о упису/пријави родитељи могу да добију телефоном и да документацију предају у секретаријатима школа.

Контакт телефони и адресе школа за упис су:
– ОШ “Здравко Гложански“ (за Бечеј и Радичевић) је Доситејева 4, телефон: 021/6912-268.
– ОШ „Север Ђуркић“, Зелена улица 102, телефон: 021/6915-840
– ОШ „Петефи Шандор“ (за Бечеј, Милешево и Дрљан)– Републиканска 135, телефон: 021/6915-692
– ОШ „Шаму Михаљ“ Бечеј (за Бечеј и Пољаницу) Трг Братства Јединства 2, телефон: 021/6912-344
– ОШ „Шаму Михаљ“ Бачко Петрово Село, др Имреа Киша 34, телефон: 021/6903-039
– ОШ „Светозар Марковић“, Школска 33, телефон: 021/2906-039
– ШОСО „Братство“, Доситејева 11, телефон: 021/6913-363