ВестиДруштвоМлади

Бесплатно психолошко саветовалиште за младе

Младима од 15 до 30 година из Бечеја, Бачког Градишта и Бачког Петровог Села ће почев од 9. маја бити достпне услуге бесплатног психолошког саветовалишта.

Све што је потребно да се уради како би се кренуло на сесије јесте скенирање QR кода на плакатима.

С

Заинтересованима ће бити на располагању пет сесија са психоллозима у просторијама Канцеларије за младе општине Бечеј као и у омладинским клубовима у Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу. Услуге ће се спроводити на српском и мађарском језику.

Потреба за овом услугом препозната је кроз анкету која је спроведена на идеју чланица Бечејског удружења младих Иване Оњин и Вајсе Субаков које су прошле кроз тренинг јавног заговарања и менталног здравља.

Резултати су представљени Тиму за ментално здравље, а како је на промовисању овог програма рекао члан омладинског већа за спорт, омладину туризам и информисање Давид Туфегџић који од свог оснивања редовно заседа и брине о менталном здрављу младих.

Најпре је оформљен Тим за унапређење менталног здравља и од тада се активно бавимо овом темом, постављамо циљеве, договарамо активности и дискутујемо на тему ове области. На једном од састанака тима, договорено је да буде креиран нови програм. Донета је одлука да то буде психолошко саветовалиште за младе и веома смо поносни на чињеницу да ће ова услуга бити реализована како у Бечеју, тако и у Бачком Градишту и Бачком Петровом Селу.“

Резултати анкете показују да је 61% младих у Бечеју каже да је често или врло често под стресом, што је према њиховом мишљењу један од главних узрока лошег менталног здравља.

У претходном периоду Бечејско удружење младих је организовало разне актвности у склопу пројекта за унапређење менталног здравља младих, као што су радионица са психолошкињом Драганом Арсенић и разговори о менталном здрвљу у природи.

Пројекат за унапређење менталног здравља младих у Србији спроводе Национална асоцијација практирача/ки омладинског рада, Кровна организација младих Србије, Омладински савет удружења ОПЕНС, Национална асоцијација Канцеларија за младе и Савез извиђача Србије уз финансијску подршку Министарства туризма и омладине Републике Србије.

Плакати/ слике: Општина Бечеј/ КЗМ