Друштво

БПС: Приче из гета (на петровоселски начин)

Бачко Петрово Село је последњих неколико година постало стециште криминала и све чешће је тема у хроникама не само у локалним медијима него и оних државних. Све више је крађа, улице нису безбедне за кретање по мраку, велики број пријава вандализама на улицама, на гробљима, паљевине, уништавање мобилијара, упади лопова у домаћинства и дворишта. Само у току ових првих 20-так дана ове године поломљени су елементи новог дечијег игралишта у центру села и спаљен још један жути контејнер за рециклажу. На друштвеним мрежама све је више снимака паљевина, снимака уништавања мобилијара у центру села …

Мештани села поново су покренули акције и апеле на надлежне да се појачају полицијске патроле, да се што пре уради видео надзор и осветљење бар центра села. Највећа жеља већине мештана је да се регуларна полицијска станица врати у ово село. Бачко Петрово Село има све мањи број становника и скоро је опустошено у последњих неколико година, тек након објаве прецизнијих резултата овогодишњег пописа знаће се колико је грађана напустило своје домове и одселило се из села али баш због тога све више кућа је празно, све је старије становништво и све лакши је плен за лопове и пљачку имовине. Бачко Петрово Село некада је било највеће село у бившој држави и површински оно је и даље веома велико па је зато питање безбедности и комплексније него у осталим селима.

Но, оно што је свакако највећи проблем је да су мештани Бачког Петровог Села све више уплашени за личну сигурност, да не осећају да су безбедни да се крећу улицама села кад падне мрак, да не могу сами без помоћи града и општине да заштите себе, своју личну имовину, али судећи по свему, ни заједничку имовину на територији своје заједнице.