ДруштвоСервис

БПС: Вода технички исправна али се не препоручује за пиће

Вода у цевима у Бачком Петровом Селу је од почетке ове године бела али и даље не задовољава хигијенске услове да би могла да буде коришћена и за пиће.

У разговору са директором ЈП „Водоканала“, Зораном Грбићем, сазнали смо да су у Бачком Петровом Селу још увек потребна велика улагања у водозахватни систем да би се овом селу омогућила квалитетна бела вода за пиће. Два бунара која су још давно ископана нису била дуго времена прикључена на водоводну мрежу, тек сада кад су уређени сви правно-имовински односи изграђене су две хидро станице са свом пратећом опремом и пречистачима, прикључцима и све то је спојено на постојећи водовод у селу. Бачко петрово Село је добило белу воду у цевима али је и даље остало питање дотрајалости целог старог водоводног система (кроз коју је деценијама текла жута вода) и на којој је у дужини од 50 км неопходна детаљна реконструкција. То захтева велика нова улагања и мораће да се ради парцијално и по фазама. За сада вода је технички исправна али је микро-билолошки исправна само 80 % па из Института за јавно здравље не препоручују да се користи за пиће, она није опасна или штетна за људску употребу али није ни довољно квалитетна да буде за пиће.
Према речима директора ЈП „Водоканал“ Зорана Грбића ово предузеће може да гарантује само за воду у Бечеју која излази из фабрике воде, она је 100% исправна и за пиће. Када је у питању вода у Бачком Петровом Селу она никада, док се не уради комплетна реконструкција водоводног система, неће бити истог квалитета као у Бечеју.

„Ове године имаћемо шансу за још улагања јер је Влада Републике Србије донела одлуку да свим локалним самоуправама додели по 2.000.000 за реконструкције водовода и канализација. Потребно је да направимо добре пројекте да би та средства добро искористили. И у самом граду потребно је улагање у водоводну мрежу јер су преко 60% губици воде у мрежи, старе и дотрајале азбестно/цементне цеви потребно је заменити. Поред тога потребна су улагања и у замену старих водомера јер су непрецизни, реконструкцију пречистача као и у већ поменуту реконструкцију комплетне водоводне мреже у Бачком Петровом Селу. У овом тренутку ми у „Водоканалу“ радимо пројекте, прикупљамо документацију“ – рекао нам је директор Зоран Грбић