ДруштвоКултура

Завршен и трећи Тандербал

Август месец је уобичајено резервисан за фестивале и манифестације у Бечеју. Почетком августа на обали Тисе као и претходних година одржан је трећи по реду фестивал Тандербал. Овај фестивал је замишљен као комбинација забавно/рекреативних садржаја и вечерњег концертног програма у три фестивалска дана. И док је прошлогодишњи Тандербал пратила велика врућина ове године је фестивал пратила киша сва три дана, ипак и поред тога све планиране активности су углавном одржане несметано. За разлику од јунског фестивала „Бечеј ноћу“ Тандербал се полако форматира као више „народска“ летња забава о чему сведочи и списак музичких гостију фестивала, од Иване Селаков и Амадеус бенда до Гаравог сокака и Дивљих јагода. Иако је киша пореметила добрим делом и сатницу концерата па и једним делом дневне активности као што су пливачки маратон, спуст чамаца на острво, такмичење у кувању рибље чорбе на Тандербалу је, према процени организатора било око 15.000 посетилаца. Током сва три дана на долми су били постављени и штандови са домаћом храном и пићем, рукотворинама, разним крафт домаћим производима али и стандардним џиџабиџарницама.
Туристичка организација Бечеј је као организатор објавила ифинансијски извештај утрошка средстава јер се овај фестивал фи-нансира углавном из буџета општине Бечеј и једним мањим делом из сопствених средстава ове организације, која је такође буџески корисник.


Укупно је, према том извештају утрошено 5.211.874,08 динара од којих је за хонораре извођача утрошено нешто преко 2.3 милиона, остало су разни трошкови нпр. закуп опреме (око 760.000 динара), путни трошкови и трошкови транспорта (око 350.000), услуге информисања, пропагандног материјала (око 660.000), репрезентације (око 185.000 ), специјализоване услуге (око 510.000 динара) као и друге мање ставке. Из (општинског) буџета намењеног за ову манифестацију утрошено је 4.849.894. динара док је 371.980 динара из сопствених средстава.