Британски сој вируса заразнији 70 посто од „оригиналног“

И док у Србији број новозаражених на дневном нивоу полако иде према 5.000 у свету расте бојазан од нових варијанти корона вируса. И код нас расте страх од нових сојава вируса посебно што је већ уврежено мишљење да је овај нови „четврти талас“ изазвао британски сој извештајима истовемено и заразнији, у смисли да се чак за 70 посто лакше преноси него онај првобитни „оригинални“ кинески, и у неку руку је смртоноснији јер изазива код заражених теже клиничке слике.

Британска варијанта вируса има ознаку Б117 и до сада се раширио у преко 50 земаља у свету, углавном у Европи. Др Ерик Фигл Динг, епидемиолог и гостујући предавач на Харварду, средином фебруара објавио је на Твитеру сет података који показује да је британски сој корона вируса заразнији код деце. Подаци из Велике Британије показују нагло већу позитивност ковида-19 у Енглеској (где је нови сој вируса високодоминантан) код деце узраста од пет до девет година, и код дечака и код девојчица, током четири узастопне недеље.

На Универзитету у Јужној Калифорнији научници су, на основу анализе, идентификовали редослед симптома и њихови налази указују да симптоми иду следећим редом: грозница, кашаљ и болови у мишићима, мучнина и повраћање и дијареја.
Осим британског соја у јануару ове године је од стране научника издвојена и тзв. бразилска варијанта вируса и то најпре код пацијента који је путовао у Јапан. Већ крајем тог месеца примећено је да се ова варијанта брзо шири у Сједињеним Америчким Државама. Оно што је специфично за овај сој да се шири лако и међу онима који су већ прележали ковид и да на њега не делују антитела која је организам направио, вирус је мутирао да „избегне“ антитела. Ипак, показало се да Фајзерова и BioNTech вакцина делују на њега веома успешно.

Трка са сојевима вируса и истраживањима траје и чини се да ће потрајати јер већ се јављају нови сојеви као што је јужноафрички (нигеријски) који се такође брже шири међу популацијом али се показао као блажи, тачније није јачи и смртоноснији од „оригиналног“ као што је то британски сој.

У Србији је присутно 35 одсто британског соја корона вируса, који је, према истраживањима и подацима до којих је дошла научна заједница, заразнији око 70 одсто од обичне варијанте корона вируса и, како се наводи, чешће напада млађу популацију.

Др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, недавно је изјавио да већ имамо британски сој и да је врло вероватно да управо он доминира у школама јер је тамо примећено да се не користе заштитне маске а пажња је попустила и кад су друге мере заштите у питању.