Друштво

Ковид – извештај за прву половину марта

У Бечеју je као и у целој земљи у првој половини марта нагло скочио број новозаражених ковидом тако да је на дневном нивоу било више од 30-так заражених. Такође је порастао и број тестирања и на антигенским и на PCR тестовима, у овом периоду је било 1092 особе које су тестиране на присуство вируса. Четврти талас епидемије је дефинитивно у јеку.

У овом тренутку је само у Бечеју нешто више од 2.000 грађана и званично прележало ковид и то ако се не рачуна тај први талас у марту о којем немамо никаквих званичних података.

Број оних који су стварно прележали вирус је вероватно много већи јер и даље грађани избегавају да иду на тестирање, и даље се по породицама таји да су заражени, не поштују се мере изолације и вирус се шири. Приметно је, ипак, да су грађани мало дисциплинованији и да се маске носе бар у затвореним просторима, трговинама и институцијма, још увек већина не носи маске на улици и на отвореном иако је у оваквим данима кад је епидемија у експанзији и то препоручљиво.

Новозаражених случајева на подручју наше општине у првој половини марта било је 377, што је укупно до сада 2049 заражених од почетка другог таласа пандемије. Тренутно је 419 активних случајева у општини што је огроман скок у односу на претходни период извештавања. Геронтолошки центар се опет налази у државној бази социјалних установа у којим је присутан вирус, али податке о томе колико је њих тачно заражено од ове установе нисмо добили.

У бечејској општини упоредо са тестирањима су рађене и вакцинације становништва и ревакцинације другом дозом вакцина. У првој половини марта грађани су углавном вакцинисани кинеском вакционом Синофарм и руском вакцином SputnikV као и вакцином AstraZeneca, Фајезерове вакцине има премало па у Бечеј стиже углавном ради вакцинације старијих лица у Геронтолошком центру и медицинских радника. Паралелно са имунизацијом становништва у овом периоду радила се и ревакцинација другом дозом углавном кинеске вакцине и Фајзерове.

Укупно је током овог периода вакцинисано 1843 наших суграђана, ревакцинисано 743. За период од почетка вакцинације на пулту за имунизацију је дато тачно 7.441 вакцина и то 4.562 прве дозе и 2.879 друге дозе вакцине.

Током овог периода 20 особа је хоспитализовано. И даље немамо података да ли је и колико особа преминуло у овом периоду од последица заразе корона вирусом.