Óbecse

Budapestről Szilvásváradra költözik a Nemzeti Vágta

Budapestről vidékre költözik a Nemzeti Vágta döntője, ugyanis a Hősök tere helyett idén Szilvásváradon rendezik meg a versenyt, ahol a Magyarországon közel 200 éve tenyésztett lipicaiak igazi otthonra találtak. Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének döntő futamait szeptember 30. és október 1. között tartják meg.

Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató szerint „az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felkerült lipicai lótenyésztés egyik fellegvárának számító Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő.” A közlemény szintén kiemeli, hogy a szilvásváradi pálya a képzettebb, technikásabb párosoknak kedvez majd, „a sikeres szerepléshez ló és lovasa még erősebb együttműködésére lesz majd szükség.”

Az idei Nemzeti Vágta újdonsága, hogy az elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat.

A döntőt vendégül látó Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont megépítése a magyar lovassport legdrágább beruházása volt, amit a 2013-ban tervezett 1,68 milliárd forint helyett 2016-ra összesen 6,8 milliárd forintért épített fel Mészáros Lőrinc egyik cége, a Mészáros és Mészáros Kft.