Друштво

БУМ: Донација воћа из Банке хране Војводине и Делезеа

У Бечеју и у насељеним местима је протеклог викенда подељена већа количина воћа нашим најугроженијим породицама. Бечејско удружење младих већ дуже време сарађује са Банком хране Војводина и до сада је већ било неколико акција поделе намирница социјалну угроженим домаћинствима.

Овога пута пристигао је већи контигент воћа и то чак 600 паковања лимуна, 160 паковања кајсија, 150 паковања нектарина и 102 паковања брескви, све са ознаком „био“. Чланови Бечејског удружења младих Оскар Лукач и Никола Зечевић довезли су из Нове Пазове из дистрибуционог центра у Бечеј прошлог уторка пакете.

Ка што смо већ навели донација је обезбеђена у сарадњи Банке хране Војводине и српског огранка компаније Делезе. Захваљујући „брзој реакцији“ и доброј организацији овај контигент воћа брзо је раздељен јер су у питању намирнице које имају краћи рок трајања. Већ истог дана стигло је воће до домова социјално најугроженијих становника општине Бечеј.  Најпре је урађена акције поделе у Бечеју и у томе су организаторима помогли и волонтери из организације „ Хумани људи Бечеј“. Воће су волонтери разнели по кућама на адресе корисника које су добро познате овим активистима који свакодневно помажу породицама које живе у тешким материјалним условима. Једна део воћа је након тога одвезен и у Бачко Градиште, где су волонтерке Хуманитарног удружења „Ђина“ припремиле пакете за десетине и десетине породица у том селу.

„Неизмерно смо захвални на прилици да сарађујемо са Банком хране Војводине и са њиховим партнерима. У нашој општини има много сиромашних људи, много је деце и старих који не могу да приуште квалитетно воће и поврће. Надамо се наставку ове успешне сарадње, на задовољство свих нас, а највише наших суграђана који живе у тешким материјалним условима. У име Бечејског удружења младих се захваљујем овом приликом и Коњевић ДОО на уступању комбија, како овог пута, тако и свих претходних за потребе превоза донација хране, али и намештаја, беле технике и гардеробе, што такође организујемо у партнерству са локалним организацијама“ – рекла је Ана Аћимов из Бечејског удружења младих.

Да подсетимо, Банка хране Војводине залаже и за укидање ПДВ-а на донирану храну, јер сматрају да би то подстакло произвођаче и дистрибутере хране да вишкове донирају у већој количини, што може да допринесе смањењу глади и сиромаштва у Србији. Пре неколико бројева писали смо и о томе да трговачке фирме као и сами произвођачи често не донирају храну која је још увек употребљива и бацају је највише због тога што им се то не исплати и што имају велике губитке када то ураде јер морају да исплате ПДВ на вредност дониране хране. Банке хране постоје у целом свету и то најчешће баш у супер развијеним земљама света јер доприносе регулацији одговорног трошења ресурса као што је храна. Код нас нема много сличних организација али је свакако један од најбољих примера оваквог облика друштвене одговорности баш  Банка хране Војводина које је ове године у првих пет месеци већ прикупила 80 тона намирница, а прошле године пет тона мање. У сарадњи са бројним организацијама храна се дистрибуира социјално угроженом становништву на дневном нивоу.