Друштво

„Хумани људи Бечеја“: Нове акција за најугроженије суграђане

Бечеј, 12. јул

Непокретној баки у касним осамдесетим годинама неопходна су инвалидска колица. У обзир долази чак и послуга.


Бечеј, 11.јул

Човек, физички радник у касним четрдесетим годинама тренутно спречен за рад због повреде руке коју је претрпео и због које је данас прегледан у болници у Сенти и отпуштен на кућно лечење треба нашу помоћ.

Човек се издржава од скромних 30 000 рсд који му остану након плаћања кирије у којој живи уз то ту су и трошкови комуналија,лекови.

Није пријављен па самим тим неће имати ни прихода у овом периоду,због те ситуације одлагао је одлазак лекару све док се није развила озбиљна упала.

Живи сам и нема деце која би му могла помоћи.

Неопходна му је помоћ у виду прехрамбених и хигијенских производа како би прегурао невољу која га је задесила.

Такође неопходан му је превоз у четвртак за када је заказана контрола уколико неко од наших суграђана буде имао пут ка Сенти или је у могућности да трошкове превоза покрије. За све информације будите слободни да ме контактирате.

Хвала!


Успешно завршена акција за помоћ нашој суграђанки

Током претходне две недеље на групи „Хумани људи Бечеја“ покренуто је неколико иницијатива за помоћ нашим суграђанима, па је тако најпре била покренута акција да се пронађу колица за жену из Бечеја која је имала веома компликовану операцију ноге због тешког прелома. Њој су била неопходна инвалидска колица за кретање. Већ након неколико дана пронађена су колица јер је један наш суграђанин дао на коришћење инвалидска колица. Илона још није изашла из болнице јер ране тешко зарастају. Када буде отпуштена из болнице и када лекар процени да може на кућно лечење биће је јој потребна колица да би могла креће бар на тај начин док се прелом не санира и док се не опорави. Илона је мајка десетогодишње девојчице и живе у веома скромним условима. Поред колица овој жени потребна је и помоћ за набавку лека Нолпаза (гастро-резистентне таблете) као и за неке кућне потрепштине, гардеробе, хране, намирница.

Захваљујући људима добре воље за мање од дан сакупила се неопходна сума за одлазак на рехабилитацију,трошкове превоза и свега осталог што није у склопу смештаја за мајку и ћерку. Желимо им леп одмор  и жељно очекујемо фотографије и снимке наше насмејане Љиљане којима нас мајка при сваком малом-великом успеху почасти.

Велико хвала Золтан Тот, Кнези Петер, Светлана Бошковић Еx Карабаш, Драгана Убипарип Самек, Биљана Голубовић и Зорица Голубовић.

„Поштовање. Велики поздрав свима. Ми смо коначно стигле и сместиле се. Али тек сам сад успела да Вам се јавим. Сутра ујутро прво преглед код докторке па крећемо са терапијама. Неизмерно хвала још једном Кнези Петер , Молнар Кристијан, Биљана Голубовић и Зорица Голубовић , Далибор Продановић, Драгана Убипарип Самек, Светлана Бошковић, Маја Продановић, Тот Золтан и Каролина Молнáр.  Без Ваше помоћи и подршке, тешко би било. Част ми је што бар неке од Вас и лично познајем. Ви враћате веру у добре људе. Бог Вас благословио све!“ – написала је на свом профилу Илона Џилитов.


Током овог периода покренута је од стране организације Само локално у коју се укључила и екипа из удружења „Хумани људи Бечеја“ на челу са Амалијом Сабо да се помогне хитно помогне још једној нашиј суграђанки која је самохрана мајка девојчицом од 16 година која похађа Медицинску школу.

Мајка и ћерка живе без прихода, у општинској кући. Мајка је болесна и тренутно је у току бракоразводна парница коју је покренула против супруга који их је оставио. Због недостатка новца не може да покрене бракоразводну тужбу и тиме оствари право на социјалну помоћ и алиментацију.

Њима највише тренутно недостаје хране, средстава за личну хигијену и одржавање хигијене у кући. С обзиром да девојчица иде у средњу медицинску школу  она од септембра креће на праксу, поред месечне карте потребна је радна униформа и кломпе за праксу. Такође им је потребан и  водоинсталатер који би дотерао мало стање у купатилу (ситне поправке).

За веома кратко време успели су заједнички да реше уз правну помоћ за породицу као и да набаве опрему за рад девојчици. Још увек је потребна набавка хране, средстава за хигијену као и помоћ водоинсталатера.

За сваку иницијативу и евентуално уколико можете да помогнете можете се јавити на фејсбук профилу „Хумани људи Бечеја“ и „Само локално“.

Пратили смо као прошли пут случај малог Ивана из Градишта. Најновија вест је да кућа још и неки сигуран и адекватан смештај није пронађен за ову породицу. На профилу Хумани људи Бечеја сада стоји следеће обавештење „Случај малог Ивана из Бачког Градишта и његове породице привукао је велику пажњу грађана наше општине па и шире, и потакнуо све оне који су могли, да помогну у оквирима својих могућности. Последња вест која нас је све била обрадовала је да се појавио донатор који би породици купио кућу, јер је она у којој породица сада живи неусловна за живот. Одговарајућа кућа је пронађена, али се, на жалост, донатор више не јавља. Колица, која је такође био обећао, није доставио. О оваквом поступку можемо сад дискутовати, али то у овом тренутку неће помоћи Ивану нити његовој породици. Зато апелујемо да локална самоуправа у сарадњи са ЦСР учини оно што је у њиховој надлежности и преузме на себе обавезу да овој породици обезбеди здрав и сигуран кров над главом, поготово што се и сам председник општине посетом породици лично уверио у каквим условима живе. Породици је стигао нов намештај, санитарије све то стоји нераспаковано и чека пресељење.Такође имамо довољан износ да покријемо трошкове огрева. Све стагнира док се породици не обезбеди адекватна кућа. Захваљујем се  и удружењу грађана „Зен Арт“ из Београда које је ступило са нама у контакт и уз наше смернице у договору са породицом малог Ивана из Бачког Градишта обезбедило оно што им је недостајало а то је следеће: комплетан намештај за дневну собу (тросед, двосед, сто, ормар), кухињске делове, ормариће и део за судопер, санитарије, шољу са котлићем, бојлер, туш кабину, лавабо, већи кревет за Ивана са душеком, линолеум за све просторије у кући због лакшег кретања колицима. Све то је већ испоручено и чека простор.“