Млади

БУМ: Направљен водич о партиципативном буџетирању како млади не би били само украс

Омладина је важан део становништва у друштву. С обзиром да у групу младих спадају људи од петнаест до тридесет година, и они би требало да буду укључени у доношење одлука које су важне за друштво. Бечејско удружење младих интензивно ради на томе да се чују сви проблеми младих и да се одговори на њихове потребе и то кроз организацију програма и радионица едукативног, хуманитарног, спортског или еколошког карактера.

У протеклом периоду Бечејско удружње младих се залагало у информисање и едукацију младих о учешћу младих у доношењу одлука везаних за потрошњу и улагање локалног буџета.

Управо из тог разлога, као финални продукт пројекта „Ка већој партиципацији младих у процесима доношења одлука на локалном нивоу“ који је спровео БУМ уз финансијску подршку Министарства туризма и омладине, креиран је водич под називом „Слатка страна промене: Рецепти за сервирање локалног буџета по укусу младих.“

Извор: БУМ

Како наводе на званичној страници БУМ-а, у овој години за развој омладине и спорта издвојено је 119 милиона динара, што је чак 6% локалног буџета, а за развој омладинске политике одлази 10,5 милиона динара.

Шта је омладинска политика?

Омладинска политика се бави свим мерама и активностима како би се побољшао положај младих и одговорио на сва питања која су у њиховом интересу; култура, социјални положај, политика, образовање. Циљ омладинске политике јесте да побољша животне услове младих у једној заједници.

Како локални буџет припада свим грађанима и грађанкама на територији општине Бечеј, млади би требало да буду укључени у сам процес доношења одлука; где, када и на који начин ће се утрошти новац намењен управо њима, јер да, млади јесу спортисти, али ипак нису сви млади спортисти.

Млади су обавештени о својим улогама, а често су третирани као украс

Водич, који је премијерно промовисан на самом крају прошлог месеца у оквиру Националне конференције одржане у просторијама Омладинског центра ОПЕНС у Новом Саду, објашњава цео демократски процес партиципативног буџетирања користећи се посластичарским метафорама, откривајући значење основних појмова везаних за буџет и саму локалну самоуправу.

На проблем наилазимо на самом почетку јер, млади нису довољно упознати са самим термином омладинске политике, јер како за лист Бечејских дана објашњава ауторка водича Гордана Адамов из Бечејског удружења младих, нису у могућности да кроз формално образовање креирају свест о томе шта је омладинска политика.

Слика из водича Слатка страна промене: Рецепти за сервирање локалног буџета по укусу младих“
Слика из водича:“ Слатка страна промене: Рецепти за сервирање локалног буџета по укусу младих“, која описује процес буџетирања

Политика је ружна реч у нашем друштву. Постоји генерално одбојност када кажемо да је нешто омладинска политика јер у нашем језику не постоје раздвојени термини као у енглеском: politics и polisy. Млади немају ни кроз систем формалног образовања могућност да креирају свест о томе да је политика све што нас окружује и да свакодневно утиче на квалитет нашег живота од тренутка када се родимо. Омладинска политика као термин односи се на све активности које су усмерене на побољшање положаја младих, због тога млади и те како морају да се интересују за ову врсту политике, јер је то њихова политика. Уз све то, млади се често суочавају и са критикама када се иоле и интересују за ову тему да политика није за њих, да су недовољно зрели да се баве политиком и слично, јер систему и одговара да има грађане и грађанке који не мисле својом главом, који не постављају питања и који нису заинтересовани да се укључе у доношење одлука, а тада је најлакше да се одлуке доносе за нас, али без нас.“

У оквиру пројекта „Ка већој партиципацији младих у процесима доношења одлука на локалном нивоу“, одржане су радионице са ученицима виших разреда основних школа у Опову, где су млади схватили да су само украс на различитим дешавањима.

Школе су преоптерећене планом и програмом и немају, оправдано, довољно капацитета да се баве овим темама. С обзиром на то да немамо довољно функционалне механизме укључивања младих у доношење одлука, мислим да су млади на нивоу 4 – обавештени су у својим улогама, а често су и само украс на различитим дешавањима. То није моје мишљење, већ мишљење младих са којима радим у оквиру ових радионица“, објашњава Адамов.

Нивои које овде помиње ауторка водича, представио је Роџер Харт, у својој књизи „Учешће младих од покушаја до партиципације.“

Слика из водича Слатка страна промене: Рецепти за сервирање локалног буџета по укусу младих“
Слика из водича „Слатка страна промене: Рецепти за сервирање локалног буџета по укусу младих“

Млади у Опову са којима је радила Адамов истакли су да је највећи проблем што немају места за окупљање. У општини Бечеј, према њеним речима постоје објекти за младе, али су неки од њих младима неприступачни због неприсутног особља, незнања да они то могу да користе или некима степенице и удаљеност од центра представља пробем.

Наша локална самоуправа је реновирала неколико простора намењених младима у претходних неколико година али не постоје особе задужене да у тим просторима креирају програм и садржаје за младе. Тако млади у Бачком Градишту на пример не знају да имају омладински клуб у оквиру зграде месне заједнице, јер не постоји особа задужена да у том простору креира и спроводи активности. Такође, омладински клуб треба да представља простор отворен за све младе у неком одређеном радном времену где млади могу да проводе своје слободно време, уместо да бораве у кафићима или још горе у кладионицама. Центар за децу и младе где БУМ ради није прилагођен на пример особама са инвалидитетом и налази се ван центра града, због чега такође није довољно приступачан младима. Сматрам да различите институције и даље у нашој општини нису довољно умрежене и недовољно сарађују, немају увезане активности и иницијативе како би младима програми и простори били ближи“, каже она.

Водич је направљен по узору процеса буџетирања које Бечејско Удружење младих већ дужи низ година спроводи кроз пројекат „Буџет по мери грађана – И ти се питаш“, а Адамов се нада да је креирање водича само један корак ка активном учешћу младих у доношењу одлука друштвеног значаја.

Креирање овог водича је тек почетак. Надам се да ћемо у наредним годинама успети да оснажимо више младих да се укључе у креирање локалног буџета не само на територији општине Бечеј него и шире. Бечеј је пример добре праксе када је ова тема у питању и то је негде био и циљ овог водича, да представимо наш рецепт који може бити полазна тачка младима у другим градовима и општинама. Свакако да ћемо га промовисати и у школама у Бечеју и околини, јер сваке године долазе нове генерације младих које је потребно едуковати и информисати.“

На промоцији водича покренут је и међусекторски дијалог, где су учествовали Милица Лекић, представница младих у Савету за младе Владе Републике Србије, Иван Бошњак, државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Милица Борјанић, програмска менаџерска Кровне организације младих Србије, Дане Мандић, члан Општинског већа за спорт, омладину и туризам Општине Бечеј.

Сви су се сложили да креирање овог водича важан корак како би млади који су врло важан фактор, били сигурни да ће њихове потребе бити саслушане од стране доносиоца одлука на локалном нивоу.

Водич можете наћи на овом линку:https://bum-becej.org/slatka-strana-promene-recepti-za-serviranje-lokalnog-budzeta-po-ukusu-mladih/