Друштво

БУМ: Програм оснаживања сеоских жена за економску независност 

Нови пројекат под називом „Ка унапређеној безбедности жена у општини Бечеј“ уз подршку Агенције УН за родни равноправност и оснаживање жена и у сарадњи са Амбасадом Краљевине  Норвешке на  подручју наше општине спроводи Бечејско удружење младих. Према речима организатора на конференцији за штампу коју су сазвали поводом званичног почетка пројекта овај програм ће бити реализован кроз међусекторску сарадњу са Центром за социјални рад Бечеј. Из БУМ-а кажу да ће ово у наредном периоду бити један од приоритета ове организације пошто је у питању директан рад са корисницима и предвиђено је чак преко 250 радионица и рад са око 300 жена углавном у насељеним местима општине Бечеј и у руралним срединама. 

Поред самих радионица које ће бити намењене као подршка женама за остварење економске независтности, посебно за жене које су  жртве породичног насиља у оквиру овог пројекта биће организовано и психолошко саветовалиште које ће водити стручна лица из Центра за социјални рад. Закључак овог разговора који је уследио након представљања програма био је да женама пре свега треба помоћи да науче да препознају породично насиље и то не само физичко него и психичко и економско. Све ове различите облике принуде на трпљење веома често не препознају ни економски независније жене у урбаним срединама а положај жена је далеко лошији и безнадежнији у руралним, сеоским срединама. Циљ је оснажити их не само да препознају него да пронађу снаге и да искористе знања која ће стећи у оквиру радионица, разговора у саветовалишту да се економски осамостале и да начине корак ка изласку из нехуманих животних околности у којима су се нашле. 

Драган Ковачев и општинске управе рекао је да је овај програм компатибилан са оним што је и иначе програм локалне самоуправе када је родна равноправност у питању и поздравио овај пројекат и обећао да ће општина овај програм помоћи и логистички подржати и ставити своје ресурсе, у селима посебно, на располагање за одржавање радионица и едукација.  Драган Ковачев члан Општинског већа за привреду и заштиту животне средине подсетио је и на то да је у општини Бечеј још увек важећи и да је у процесу имплементације Локални акциони план за унапређење положаја жена и да су све ове активности у склади са приоритетима и циљевима овог плана.

Према речима директорице Центра за социјални рад само у току прошле године Центру за социјални рад Бечеј пријављено је 154 случаја насиља према женама. У највећем броју забележени су случајеви психичког и физичког насиља, док се економско насиље као такво не региструје. Директорица Центра за социјални рад Ивона Божовић такође је изнела и поједине податке из статистике који су  били релевантни за ову тему а о којима смо ми у прошлом броју опширније писали. То су подаци које односе на прошлу 2021. годину. 

 Поред радионица које ће водити стручњакиње из Центра за социјални рад Бечеј, у пет села општине Бечеј биће организовано и психолошко саветовалиште, као и обуке књиговодства, пословања и писања бизнис плана, као и језика средине – српског и мађарског и шивења. Уз то, биће организоване и посете послодавцима са територије општине Бечеј