Друштво

БУМ: Радионице за подкасте

Подкасти су већ одавно глобални феномен на интернету, веома популарни и код млађе али и код старије публике која још памти време говорног радија. Широк дијапазон тема, врста, облика, подкастa свакако карактерише жанровска разноврсност, „демократичност“ коју свакако преостале класичне радијске куће већ одавно немају. Подкасти су данас негде на пола пута између радија старе гарде кад се у студију причало, разговарало, полемисало, комуницирало директно у програму са публиком, изводиле радио драме и „дивљих“ пиратских станица које су разбијале постојеће радио формате, тематски специфичније за одређену публику, слободнијег израза и форме. Од обе ове „врсте“ подкасти су преузели најбоље, већина углавном и даље поштује класичан радијски формат али поседује и ентузијазам заљубљеника у тему, поменуту демократичност у изразу и блискост са публиком којима је програм намењен.

У подкастима данас је могуће емитовати све што може да нађе публику, ма колико она била бројна или малобројна. Подкасти јесу својевсни радио за 21. век али покривају скоро све од кућног студија до још једног формата на којима се представљају и своје садржаје емитују и озбиљне медијске куће.

Оно што је свакако специфично за овај интернетски феномен је доступност садржаја у времену када то слушаоцима (или гледаоцима) одговара што остаља могућност трајнијег деловања, чувања у архивама.

С обзиром на једноставност коју данас нуди формат аудио или видео записа на интернету подкасти су популарни и међу млађом популацијуом јер су лако размењиви, лако се постављају, деле, праве… опрема која је потребна да би се направио чак веома добар и квалитетан подкаст програм, није претерано захтевна и може се лако набавити и у кућној варујанти. Платформе на које се могу „окачити“ урађене емисије и други садржаји су доступне свима на интернету.

Све ове није тешко направити јер у некој најосновнијој варијанти, потребан вам је паметни телефон или микрофон прикачен на рачунар уз неки аудио снимач (којих има и бесплатних), наравно у неким напреднијим варијантама потребно је можда набавити боље и квалитетније микрофоне, дигиталне снимаче, миксету и неки професионалном програму за обраду звук и то је то.
Нека основна знања или бар идеју како ће програм изгледати свакако треба имати од почетка: теме које ће се обрађивати, ко је потенцијална публика, каква је форма, колико ће бити учесника … уз упорност и континуитет и добро осмишљен садржај долази и публика.

Бечејско удружење младих је спремно да младима у Бечеју пружи едукацију и организује радионице у оквиру којих ће овладати неким основним техникама прављења и одржавања рада подкаста пре свега за регрутовање нових талената који ће бити окосница подкаста „Бумовање“ који је у фази оснивања али и за оне који сами желе да се упусте у реализацију свог сопственог подкаста на интернету.

Тим поводом разговарали смо са Горданом Адамов која ће бити један од едукатора и координатора ових радионица које почињу са радом крајем ове недеље.
„БУМ већ годинама уназад организује медијске радионице за младе у Бечеју, у оквиру програма „Покрени механизам‟. Ове године смо одлучили да анимирамо младе и укључимо их у свет медија путем подкаста. У овој години пандемије када смо били приморани на комуникацију путем интернета, подкаст је постао врло популарна форма, посебно међу младима. Наша идеја је да окупимо 10 младих особа из нашег града који ће током фебруара, током четири радионице, учити о медијима (традиционалним и савременим врстама медија), о класичним облицима радијских форми, о историји радија и подкаста, о одабиру тема и саговорника, техникама интервјуисања и техникама снимања и кадрирања, монтаже и дистрибуције и промовисања медијског садржаја.
Мислим да је подкаст форма која младима даје доста простора да буду креативни и ослобођени форми традиционалних медија а да притом доста науче. Код нас је подкаст постао популаран посебно по увођењу карантина прошле године, нашла сам податак да је најбрже растући медијски формат, а код нас је број подкаста увећан за више од 50% у 2020. години…

Наш циљ на крају је да их оспособимо да креирају садржај који ће бити квалитетан и слушан јер чим се заврше радионице почињемо са емитовањем нашег подкаста „Бумовање“, нешто попут радијске емисије коју је БУМ имао пре скоро 8 година

На радионицама ћемо поделити теме, улоге, идеја је да сваки учесник одреди тему за младе на којој ће радити у складу са својим интересовањима. Наше „Бумовање“ ће обухватати различите теме као што су спорт, култура, књижевност, филмови и серије, итд …“ – рекла нам је Гордана Адамов.