Óbecse

Civil járőrökkel a tolvajok ellen?

Péterrévén továbbra sem javult a közbiztonsági helyzet, mindennaposak a lopások, a rablások a faluban. Az idősebbek közül sokan a szürkülettel magukra zárják az ajtót, és ki sem mozdulnak az otthonukból.
Szabó Attila egyik volt azoknak, akik évekkel ezelőtt civil járőrszolgálatot szerveztek, de akkor a hatóságok nem nézték jó szemmel a kezdeményezést. Ezt követően néhány hónapra rendszeres lett a rendőri jelenlét, de ma már se a biztonság őrei, se a mezőőrök nem járják a falut.
– Péterrévén folyamatos gondot jelent a bűnözés, tavasztól őszig inkább a határban lopják meg a termést, télen pedig a faluban tartják rettegésben a polgárokat – jelentette ki Attila.
A péterrévei Rab János öt éve nyugdíjas, előtte 30 évig szolgált helyszínelőként a rendőrség kötelékében.
– Nemrégiben Óbecsén tartották meg a nyugdíjas belügyminisztériumi dolgozók találkozóját, ahol eldöntöttük, hogyaz óbecsei alapszervezet támogatásával megpróbálunk javítani a falu közbiztonságán. Rendőri jelenlét híján kénytelenek vagyunk polgárőrséget szervezni. Hamarosan megbeszélést tartunk majd erről a faluban, ezen számítunk majd azok jelenlétére, akit tenni szeretnének a biztonságunkért és érdekel ez a téma. Komoly felhatalmása nem lesz a polgárőrségnek, de járőrözés közben ráköszönhet a gyanús elemekre, így talán sikerül elvenni a kedvüket a további cselekményektől. Formális keretek között fogunk működni. Reméljük, hogy lesz hatása annak, ha esténként egy vagy két őrjárat útnak indul a faluban – mondta el Rab János.

F.R.