Друштво

Covid-1: Периодични извештај (13. септембар – 27. септембар)

Иако је епидемија разним омикрон сојевима ковида још увек у пуном јеку са тенденцијом раста броја заражених у Бечеју је у другој половини септембра према све ређим и спорадичним извештајима локалног Штаба је био негде око 120 случајева заразе али с обзиром на број извештаја који смо добили у претходном пе-риоду веома је тешко утврдити да ли је у питању неки узлазни или опадајући тренд. З претходних петнаестак дана имали смо само пет извештаја из штаба али са врло високим цифрама од преко двадесетак заражених на дневном нивоу па је веома могуће да Штаб сумира неколико дана у један извештај али за то немамо потврду. Исто важи и за бројке које се односе на број тестираних особа у ковид амбуланти, број тестираних је око 300 у само пет извештаја. Према ономе што имамо од података незнатно се смањио и број активних случајева и сад је 130. Број грађана општине Бечеј који су од почетка епидемије прележали ковид прешао је и 9000 и сад је 9129 али сад већ има доста случајева да су неки од били заражени вирусом више од једног пута. Расте и број хоспитализованих особа и сад су за две недеље на болничко лечење упућене 4 особе. Број заражене деце је у овом периоду био 12.

Препорука епидемиолога је да се опет активирају маске и да се ако је могуће користе у ситуацијама када се борави у просторијама где има више људи. Ово посебно важи за грађане који имају неке хроничне болести или су склони наглим осцилацијама у паду имунитета. Не заборавите: сојеви Омикрон вируса су углавном нешто блажи али су зато лако преносиви и  вишеструко заразни.

Овај сој корона вируса углавном захвата горње делове респираторног система, али знатно мањи број болесника него раније оболи од запаљења плућа. Они који заврше у болницама на болничком лечењу најчешће имају много других придружених болести. Највећи број су онколошки пацијенти, неуролошки са можданим ударима, срчани болесници или са неким другим кардиоваскуларним проблемима.

У свим здравственим установама и даље су обавезне маске. Симптоми овог соја вируса су блага температура, јак бол у телу,умор, гребање у грлу уместо грлобоље, као и ноћно знојење неки су од уобичајених симптома омикрона. Осим тога, ковид-19 уопштено напада систем органа за дисање и те тешке инфекције могу да проузрокују упоран суви кашаљ, отежано дисање, бол у прсима и низак ниво кисеоника у крви, што никако не би требало да игноришете. Један од главних знакова заразе омикроном јесте бол у телу.