Друштво за борбу против шећерне болести: Одржана годишња Скупштина

Годишња скупштина Друштва за борбу против шећерне болести одржана је прошле недеље уз присуство знатно мањег броја чланова него што је то било уобичајено до сада. Као и сваке године осим стандардних практичних тема око организације и функционисања самог удружења и ове године је на крају скупштине и официјелног дела одржано едукативно предавање. Ове године, медицински представник PHARMA MAAC ДОО НОВИ БЕОГРАД, одржао је едукативно предавање на тему исхране и значаја мерења за постизање добре регулације шећерне болести.

У Бечеју је регистровано тренутно око 3.5 хиљада оболелих од шећерне болести што је огроман проценат становништва. Поред тога, као што је то углавном случај када је ово обољење у питању, скоро по правилу тај број је увек дупло већи јер већина оболелих врло често и не зна да има шећерну болест док она не узнапредује и почну да се појављују придружене болести: слабљење срца, висок притисак и сл. Овако висок проценат оболелог становништва је пре свега узрокован поднебљем, генетским предиспозицијама, нездравим начином живота и исхране, недостатком физичких активности. Шећерна болест је болест савременог доба која је у епидемији, у сталном порасту без обзира на огромна средства и велика технолошка достигнућа, како у дијагностици, тако и у лечењу, па чак добрим делом и у превенцији овог обољења. Животне околности данас доносе константне изворе стреса, нередовне оброке, гојазност, конзумирање хране лошег квалитета, што је све погодовало развоју шећерне болести и довело до огромног  раста. Земље које су развијене и богате имају могућност да велика средства одвоје за спречавање болести и превентиву ипак ни ту не постоје идеална решења јер то је болест која задире у начин живота човека и у том смислу је врло тешка и за лечење и за превенцију.

Наравно у оквири Скупштине која је одржана у великој сали СО Бечеј, у холу испред организовано је и мерење шећера у крви и мерење крвног притиска. Скупштина је као и претходних година била отвореног карактера и сви заинтересовани грађани су могли да присуствују раду Скупштине али и провере своје здравље. Председник Друштва за борбу против шећерне болести, Радослав Ивановић је упознао чланове удружења за радом током 2022. године, организованим акцијама. Разматрана је и финансијска ситуација у оквиру Друштва. Ова организација се финансира делом из чланарина, делом од спонзора. Предложено је и повећање чланарине која износи 200 динара на годишњем нивоу али се од тога одустало јер Друштво тренутно броји око 250 чланова и углавном већина не плаћа чланарину редовно.