Друштво

Covid-19: „Кракен“ и бивалентне вакцине против короне

Иако се о корона вирусу више не прича и не пише много у последње време јер је изгледа лечење од разних сојева овог вируса који се смењују прешло у рутину, као да је у питању обичан грип или прехлада ипак мутације вируса се и даље појављују. Претходни омикрон сој је све прилично „успавао“ јер је био много слабији од ранијих, брзо се ширио али су последице и опоравак били знатно краћи и бенигнији.

Нова подваријанта Омикрона под називом „Кракен“ појавио се током октобра месеца 2022. године и одмах показао „снагу“: знатно је заразнији  од „стандардног“ облика омикрон соја али и јачи и опаснији. Већ током празника и са почетком хладнијих дана стигао је и у Србију. Веома се лако проширио што због великог броја прослава и окупљања али и због тога што људи више нису на опрезу, нема никаквих ограничења контаката, јако мало људи одлучује да се тестира и што је најзначајније јако се тешко препознају симптоми и тешко се идентификују јер ово вирусно обољење је све сличније стандардним грипама и прехладама.

Када је „Кракен“ у питању (назван по нордијском морском чудовишту веома „омиљеном“ у популарној култури). Светска здравствена организација упозорава да нема места за опуштање, јер је реч о мутацији која би могла да буде изузетно отпорна на постојеће вакцине против вируса корона.

Светска здравствена организација (СЗО) је саопштила и да је XBB. 1.5, како се званично обележава овај нови сој, „најпреносивија подваријанта која је до сада откривена”. Такође, „Кракен” избегава постојећа антитела у организму, која су стечена као последица претходних инфекција корона вирусом.

Такође се верује да је XBB. 1,5 чак 96 одсто заразнији од Омикрона – варијанте вируса који је био преовлађујући прошле године. Тренутно не постоји вакцина или лек који би директно спречила инфекцију овим сојем, што значи да ће имати довољно времена за даљу мутацију. Како се вирус умножава, његови гени пролазе кроз насумичне генетске мутације и током времена се јављају промене у површинским протеинима или антигенима вируса и производе варијанте.

Који су симптоми?

У време сезонског грипа и других вируса, многи се питају како да препознају да ли су заражени „кракеном“а то је готово немогуће у првим данима инфекције. Наиме, рани симптоми су готово идентични омикрону али и обичној грипи и прехлади.

Заражени пацијенти осећају кијање, слабост, главобољу, појачан секрет, бол у костима… Дакле, ситуација у првим данима је слична оној када добијемо грип или прехладу. Оно што је приличан проблем је што постоје опречне прогнозе стручњака како би могао да се развија овај вирус, како у смислу утицаја на организам и дужине болести и клиничке слике тако и које облике би могао да поприми након следећих мутација. Другим речима, било би добро да се чувате и да га не закачите овог пута, бар док не буде више информација о њему, лечењу или евентуално да ли бивалентне вакцине делују на овај сој вируса.

Већина ковид амбуланти по Србији је затворена, за детекцију вируса сада задужени су лекари у класичним амбулантама и домовима здравља или евентуално прилично непоуздани кућни тестови.

Ипак, људи не би требало да дуго да чекају на дијагнозу. Што дуже чекају, већа је могућност компликовања клиничке слике, а с друге стране, ако се дуго чека у реду за тестирање, може да се зарази и онај ко нема корону. Антивирусни лекови које Србија има помажу и код сојева короне који тренутно владају. Врло је важно да се што пре започне са терапијом. Очекујемо и налет грипа крајем јануара или почетком фебруара, поготову када се деца врате са распуста у школе.

У Бечеју грађанима су доступне Фајзерове бивалентне вакцина против корона вируса.

Нова Фајзерова вакцина користи се као бустер доза код свих који су примили најмање две дозе вакцине против COVID-a 19. Бивалент-ну вакцину грађани могу примити три месеца након последње дозе било које вакцине против корона вируса.

Ове вакцине пре свега се препоручује особама које имају 50 и више година, пацијентима са хроничним болестима, особама које болују од малигних болести, али и онима који желе да повећају ниво заштите од заразе, али и компликација уколико дође до заражавања. Лекари кажу да се тренутно налазимо у периоду интензивне активности свих респираторних вируса, те да ако није COVID-19 онда се ради о грипу“. У Србији су  потврђена сва три типа вируса грипа.

Србија је донацијом Републике Словачке добила већу количину вакцина произвођача Фајзер против ковида-19, који се састоји од 300.000 доза бивалентних вакцина прилагођених варијанти Омикрон и 20.000 доза оригиналне вакцине против ковида-19. Овај кон-тигент вакцина, који је стигао у нашу земљу, већ се нашао у амбулантама па и у нашем, бечејском, Дому здравља. Оно што лекари препоручују из Дома здравља је да сви они који желе да приме вакцину покушају да пронађу још неколико особа јер као и раније Фајзерове вакцине су паковане по 6 доза. У сваком случају треба да се пријаве свом изабраном лекару или директно назову Дом здравља и добију информацију о томе колико доза вакцина је доступно.