Covid-19: Периодични извештај (28.9 – 12.10)

Током друге половине октобра у Бечеју ситуација са епи-демијом се константно погоршавала. У току овог периода било је 282 нових случајева заразе а тренутно је у нашој општини регистровано 295 активних случаја што је више од сто него у претходном периоду. У другој половини месеца у ковид амбуланту се јавило 1066 особа са могућим симптомима респираторних сметњи за тестирање. У овом тренутку тачно 3956 особа су у Бечеју прележале ову вирусну инфекцију што је за око 300 већи број него у претходном периоду. Оно што јесте забрињавајуће је да се нагло погоршало и опште стање заражених јер су клиничке слике оболелих све лошије па је тако тренутно у болницама и на хоспитализацији чак 18 наших суграђана. На државном нивоу у овом таласу је веома висок степен смртности посебно код млађих невакцинисаних особа и старијих особа које могу бити и вакцинисане али болују од тежих облика хроничних болести посебно канцера или дијабетеса и болести срца.

Податке о вакцинацији добили смо од Дома здравља. Имунизација становништва се наставља и тренутно је интересовање за трећу дозу вакцине највеће. Наиме, сви грађани код којих је прошло више од 6 месеци од друге вакцине добили су поруку и позив да могу уколико одлуче да то желе приме и трећу дозу. На жалост, интересовање за прву дозу код оних који још увек нису уопште вакцинисани је знатно мање па из Дома здравља и даље апелују да се грађани пријаве и вакцинишу. Из ове установе такође поручују да вакцина има довољно и то свих прозвођача. Када су у питању термини и место вакцинације и даље се имунизација врши у оквиру Дома здравља уведени су и термини уторком и четвртком послеподне као и суботом пре подне. За трећу дозу заинтересовани могу да дођу са личним картама и са потврдама о вакцинацији прве две дозе, не треба да се пријављују на е-управу, за прву је то и даље пожељно.

Укупно до почетка ове недеље датих вакцина је 25.680 (+ 1.150 за претходни период), од тога првих доза 11.630 (+80), других доза 11.350 (+140), а трећих доза 1810 (+890). Дакле, у последње 2 недеље је подељено само 80 првих доза. Према речима запослених у Дому здравља на дневном нивоу нема правила да ли је гужва, то зависи од дана до дана.

У Дому здравља најављују ускоро и да ће добити обавештење о почетку имунизације од сезонског грипа. О томе ће грађани бити накнадно обавештени кад стигну вакцине.

Из предострожности препорука је лекара да се грађани обрате у амбуланту са било којим симптомом који сугерише неку назнаку вирусне инфекције па и прехладе јер је испољавање ових болести често веома слично. Према речима лекара циљ је да се са вакцинацијом од ковида али и сезонског грипа подигне колективни имунитет и да се не дозволи да се сударе ковид и сезонски грип, и лекари позивају све оне који су добили поруку да могу да приме трећу дозу.

Карактеристике симптома сезонског грипа или инфлуенце су да ову болест изазива вирус и од тренутка инфекције до појаве симптома може проћи од једног до три дана. Оболели могу имати повишену температуру која може ићи и више од 40 степени, посебно у прва три дана од заражавања, а уобичајено је да температура остане повишена четири до шест дана. Умор, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, малаксалост, мучнина, поспаност, дезоријентисаност и губитак апетита су такође симптоми инфлуенце. Респираторни симптоми као што су бол у грлу, запушен нос, суви кашаљ или промуклост углавном се испољавају после једног или два дана. Неретко долази и до повраћања и дијареје, а ови симптоми се претежно јављају код мале деце. Компликација која се најчешће јавља је упала плућа, али грип може довести и до срчане слабости, аритмије и неуролошких тегоба.