Друштво

Додела награде „Грађанин по мери деце“

Ове године је по 13. пут по реду током Дечије недеље додељена и награда од стране организатора „Грађанин по мери деце“. Ова награда додељује се заслужним појединцима из разних области за допринос у раду са децом. До сада су ову награду добијали углавном просветни радници, појединци који се у васпитним, здравственим или социјалним установама баве децом или су активни у удружењима грађана.

Овога пута први пут је додељена награда за рад са децом у оквиру културних активности. На жалост постхумно. Награду за „Грађанина по мери деце“ организатори Дечије недеље доделили су Мирјани Колунџић Кузмановић за дугогодишњи рад са децом у Школици глуме, на организацији Мајских игара и другим културним програмима и садржајима који су намењени деци.
Према речима координаторке Изабеле Шормаз Мирјана је и раније била свакако увек у ужем избору за ову награду јер је њена креативност и пожртвованост у раду са децом у развијању креативности и љубави према позоришној уметности код најмлађих била веома важна за формирање културне политике за децу и младе у Бечеју.

Мирјана је, на жалост, ове године изненада преминула. Иза ње остале су генерације деце и младих људи који су заувек остали посвећени позоришту, глуми на позоришним даскама или у публици. Кроз њену школицу прошло је на десетине деце од којих су неки данас и професионални глумци.

Награду су организатори уручили њеном супругу Зорану Колунџићу који се захвалио и у кратком обраћању рекао да би Мирјана била веома поносна на ову награду и веома захвална за указану част. У образложењу на награди пише да се додељује за „целокупан допринос развоју културе у Бечеју, кроз дугогодишњи успешан рад и несебичну посвећеност деци и младима“.

Организатори су такође уручили и спомен плакат њеним „ђацима“ Школице који су присуствовали церемонији доделе а који ће бити постављен у Градском позоришту као стални подсетник на допринос који је Мирјана дала у области културе за децу и младе кроз свој рад у Школици и посебно на организцији Мајских игара чији је била координатор већ деценијама.

„Више од две деценије Мирјана се бавила едукативним радом у области глуме. Сви који су прошли Школицу глуме код Мирјане добили су фундаментално знање и позориште им је остало у срцу макар као редовним посетиоцима. Кад нам је било тешко, Мирјана је говорила „нећемо плакати“, па ни ми данас нећемо плакати, јер знамо да би она била срећна и поносна због добијања признања од деце са којима је читав животни и радни век провела“ – рекла је Анета Туцаков, једна од Мирајниних сарадника у Градском позоришту Бечеј која се такође бави позоришним радом са децом.