Дечија недеља 2021.: Завршена овогодишња Дечија недеља

Ове године Дечија недеља одржана је под слоганом „Дете је дете да га волите и разумете” и као сваке године у свим школама на територији општине Бечеј организоване су активности овим поводом током целе недеље од 4. до 8. октобра. Ове године је поново Друштво пријатеља деце као кровна организација и наша локална организација за Бечеј партнер и суорганизатор Дечије недеље наравно у сарадњи са локалном самоуправом и овог пута уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију.

Као и претходних година почетак недеље био је резервисан за велику хуманитарну акцију под називом „Деца – деци”. И ове године ова манифестација одржава се у јеку једног од јачих таласа епидемије и иако већина школа још увек наставу одржава редовно добар део активности је због сигурности деце пребачен онлајн, па су тако одржане и онлајн радионице и друге креативне форме и такмичења. На жалост, не из поменутих разлога него због временских услова изостао је онај део Дечије недеље којој се деца највише радују а то је финални дечији вашар на тргу који обично потраје цео дан и на коме се деца највише друже, размењују знања, покажу своју креативност али и организују највећи део својих хуманитарних и других акција. У петак 8. октобра је због кише вашар отказан. Ипак, ако је судећи према веома великом броју објава на друшвеним мрежама школа и других образовних установа скоро сви учитељи, васпитачи и наставници потрудили су се да се што креативније укључе у активности и да са децом заједно обележе Дечију недељу на прави начин.

Поводом почетка Дечије недеље организована је и конференција за новинаре на којој су учествовали: Далила Дујаковић, чланица општинског већа задужена за образовање, коориднаторке Дечије недеље Татјана Митић, Дуња Шормаз и Изабела Шормаз као представници ученика из две основне школе.

О томе на који начин се и локална самоуправа укључила активно пре свега у читав процес рада на стратешки организованој бризи о деци у заједници на конференцији је говорила Далила Дујаковић:
„Обавеза локалне самоуправе је да ради на унапређењу положаја деце и стварању што бољих услова за њихов животни развој. Када је у питању допринос локалне самоуправе на инфраструктури. Од већих капиталних инвестиција које нас очекују у наредном периоду за образовање деце издвојила бих пројекат реконструкције основне школе „Север Ђуркић“ за коју је одобрен пројекат од стране Канцеларије за управљање јавним улагањима, док је у току и ревизија пројекта и допуна пројектне документације за ШОСО „Братство“ од исте институције за објекат у улици Уроша Предића. Осим тога на оно што смо посебно поносни је наш стратешки документ Локални план ације за децу 2021/2024. Тренутно је на основу овог документа сада у току реализација акционог плана за 2021. годину а очекује нас и израда акционог плана за 2022. годину. Такође до краја године очекује нас и спровођење јавног конкурса за избор чланова Радног тела за праћење примене тог Локалног плана акције за децу чијим избором ће бити обезбеђен и адекватан инструмент контроле реализације циљева из ЛПА али и контроле рада Савета за права детета и свих институција и актера који су носиоци активности.“

Изабела Шормаз, председница локалне организације Друштва пријатеља деце и једна од координатора Дечије недеље говорила је о правној регулативи која се односи на заштиту права деце:
„Веома важно за нас из Друштво пријатеља деце је да смо ове године поново у својству партнера Министарству на реализацији Дечије недеље. На овај начин враћена је улога органиозатора и свим локалним организацијама. Морам да напоменем да је прошле године први пут изостао из самог централног организационог одбора апел да се усвоје позитивни прописи на нивоу државе који регулишу поједина права деце: Закон о правима дететеа и Закон о заштитнику права детета. Ми смо ове године поново са ове позиције организатора Дечије недеље покренули апел да се на нивоу државе настави увођење позитивних прописа који се тичу права деце и да се системски коначно заиста регулише и законски брига о деци. Бечеј је једна од ретких општина која има од првог документа који је усвојен 2007. године па до данашњег дана активан стратешки план за децу као и годишње акционе планове са свим показатељима на који начин треба да се ради са децом у заједници. Наравно, не треба заборавити да то не постоји на државном нивоу већ годинама и то је велик недостатак посебно када су у питању веома значајне мере које су предвиђене да се усвајају на државном нивоу. Морам додати и да се чека и Закон о социјалној заштити такође годинама што је још један документ који је важан а тиче се права деце. Много би лакше могли да реализујемо све мере које су предвиђене нашим локалним планом да су ти закони усвојени и завршени. Ипак морам рећи да напори наше локалне самоуправе овде су јасни и видљиви и верујем да ће сви подаци који су нам потребни за доношење мера и закључака за 2021. годину када буду ажурирани бити јасни показатељи и, пре свега да ће бити доступни, јер, на жалост, свих ових година имали смо проблема са доступношћу података, чак и кад су у питању оне информације које би по закону морале бити доступне и на јавним порталима установа. Зато апелујем на то да Радна група има стрпљења и снаге да утиче на институције да се активно укључе и раде свој посао. Морам да похвалим и све просветне раднике који су јако добро радили са децом и у овим ванредним условима али користим и прилику да кажем и да позовем све колеге да обавезно реализују своје наставне исходе али и да сви бар током трајања Дечије недеље користе креативнији приступ настави, пројектну наставу, иновације у методологији, кроз игру, истраживање, огледе које ће деци бити занимњиве. Ми само прошле недеље имали низ интервенција од стране родитеља, деце да је негде индиректно онемогућено деци да се укључе у поједине активности. Јако је важно за децу да се поштује право на слободне активности а неки контролни или писмени могу да сачекају следећу недељу.” – рекла је Изабела Шормаз.

Претходну школску годину обележила је онлајн настава и тим поводом Изабела Шормаз се осврнула и на резултате рада на овај начин током епидемије. Она је рекла да је очигледно да она није донела најбоље резултате посебно на предшколском узрасту и у нижим разредима основне школе а дискутабилно је и колико је била ефикасна и у старијим узрастима.

„Ми апелујемо да се обезбеде услови да се настава одвија у школама у што већој мери као и у предшколским установама и да се реализује непосредним радом јер то је за децу најбоље и најефикасније.“ додала је координаторка Шормаз.

Изабела Шормаз је на конференцији за штампу поводом одржавања овогодишње Дечије недеље изнела и неколико веома значајних података када је у питању стање дечије заштите у општини Бечеј.

Када су у питању подаци о стању деце у општини Бечеј, 2020. година је била година изазова посебно од марта када је проглашена епидемија. До краја претходне године у Бечеју је живело 6.179 деце на основу извештаја Дома здравља (тај податак је до октобра месеца прошле године био битно другачији, Бечеј је тада имао 6.401 дете, ажурирани подаци до краја године показали су други број). Од овог броја 922 деце живи у стању екстремног сиромаштва и у односу на претходну годину уз тај податак иде и податак да није нарастао број породица које живе у екстремном сиромаштву али је нарастао број деце у тим породицама.

Према речима Изабеле Шормаз прошле године много је било више обраћања Центру за социјални рад и осталим институцијама и организацијама јер су родитељи због пандемије били онемогућени да раде и да обезбеде адекватне услове за живот деци. Помоћ је уследила па су тако између осталог током прошле године биле подељене и бесплатне ужине и ручкови у школама, породице и деца су добијали стручу помоћ у саветовалиштима, додељен је огрев породицама којима је то било потребно као једнократне помоћи. Оно што је такође значајно пружена је и подршка деци у школовању, додељена су средства за рад деци током онлајн наставе од стране појединих организација али и самим школама које су се овде одлично снашле и уз помоћ донатора и кроз пројекте успели су да обезбеде деци електронска средства за рад, комуникационе уређаје и друге апарате за рад током наставе. Организовани дневни боравци су такође били за децу из ових породица веома велика помоћ током онлајн наставе.

„Знамо и то да је 25 деце доживело насиље у породици и добро је што постоји Закон о заштити од насиља у породици али овде се показало да је и даље проблем што општина нема прихватни центар за такве случајеве и да је на тај начин отежано измештање жртава из породице. Кад је у питању број случајева вршњачког насиља забележен је 21 случај који је током прошле године процесуиран. Имамо 82 деце о којима су родитељи неадекватно бринули и 177 деце која имају проблеме у понашању и покренуто је 74 прекршајних поступака против малолетних лица. На евиденцији Центра за социјални рад имамо 77 деце са инвалидитетом а од 2020. имамо и лиценциране личне пратиоце који пружају услуге.“ – рекла је Шормаз.