Обележавање 8. октобра, Дана ослобођења Бечеја: Положени венци на спомен плочу

Интонирањем химне Републике Србије и ове године је код спомен плоче са именима погинулих бораца на зиду општинске зграде, а у оквиру обележавање 8. октобра, Дана ослобођења Бечеја и Бачког Петровог Села, одата пошта погинулим борцима и родољубима полагањем венаца од стране представника локалне самоуправе, представника локалне организације СУБНОРа, представника политичких партија и других организација. На скупу окупљеним грађанима обратиле су се заменица председника општине Светлана Вулетић и Јелена Чешљевић, представница општинске организације СУБНОР-а.

Јелена Чешљевић је у свом говору подсетила присутне грађане на то зашто је важно да се и на овај начин одржи традиција одавања поште борцима и родољубима који су дали своје животе у борбама за ослобођење Бечеја од фашистичке власти. Она је говорила и о томе да је веома важно да се неке историјске чињенице памте пре свега када је у питању херојска борба нашин бечејских бораца и јединице Шајкашког партизанског одреда који су 8. октобра 1944. године у јутарњим часовима донела Бечеју слободу од фашистичких окупатора. Према њеним речима још једна веома важна чињеница је и да је та Шајкашка јединица прерасла је касније у Седму војвођанску бригаду. У борбама за Бечеј помогле су и јединице Црвене армије које су претходних дана ослободиле и Нови Бечеј.

Од тада, од тог октобра 1944. године, прошло је 77 година и на овај дан Бечејци се сећају традиционално свих погинулих у Другом светском рату без обзира на то да ли су били жртве фашистичког терора или борци. Одржавање комеморације сваке године на овом месту представља саставни део наше слободе коју живима и данас. Победа над злом фашизма је важан део целокупне европске историје па и нашег града.

Заменица председника општине Светлана Вулетић у свом обраћању говорила је томе да чином обележавање 8. октобра, Дан ослобођења Бечеја од фашизма и одавањем поште борцима који су дали своје животе у другом светском рату одржава се и сећање на њихову херојску борбу за нашу слободу данас за коју су дали своје животе. Она је напоменула да је ова традиција обележавања Дана ослобођења једно време била прекинута али да је сада обновљена и да се нада да никада овај датум више неће бити заборављен. Она је такође рекла да верује да ће нам убудуће увек бити важно да очувамо сећање и да ћемо тек поштујући нашу прошлост моћи да градимо неку нову будућност.

Одајући пошту погинулима, баш на овај велики и значајан датум у историји Бечеја, делегације које су положиле венце код спомен плоче, подсетиле су нас да се овај дан и дух антифашизма морају поштовати, како се ратни сукоби више никада и нигде не би дешавали. На нама, Бечејцима, остаје само да се заувек сећамо њихове велике жртве и да их помињемо са пијатетом као што је и на нама, њиховим потомцима, остало у залог да ту тада стечену слободу очувамо и да се у њој као друштво развијамо и напредујемо.