Друштво

Свечана академија поводом 8. октобра

Општина Бечеј је и ове године организовала Свечану акдемију поводом прославе Дана ослобођења Бечеја и Бачког Петровог Села од фашизма. Овог пута у нешто измењеном облику због епидемиолошке ситуације свечана академија организована је уместо Градском позоришту, приредбом са већим бројем учесника, у великој сали СО Бечеј и у скомнијем облику. У културно-уметничком делу програма учествовао је само Градски хор Бечеј.

Ове године слави се 77 година од ослобођења и у име локалне самоуправе Бечеј присутним грађанима у сали обратила се заменица председника општине Бечеј Светлана Вулетић. Она је у свом обраћању рекла да је веома важно да се одржи традиција обележавања овог датума када је Бечеј ослобођен од фашизма пре свега због млађих генерација које треба да наставе ову традицију, да је овај догађај био био веома важан за историју нашег града.

Након Светлане Вулетић присутнима се обратила и Јелена Чешљевић, представница локалне организације СУБНОР-а која се у свом обраћању осврнула на тековине НОБ-а и зашто је веома важно да се оне обележавају али и да се млађим нараштајим и омладини приближи значај ових догађаја за целокупну историју нашег града. Са тим циљем је општинска организација СУБНОР-а ове године по први пут расписала и литерарни конкурс за ученике под називом „Бечеј памти“ а на овој свечаној академији је уприличено и проглашење победника конкурса и додела награда за литерарна остварења средњошколаца. Ученици су као награде добили и ваучере за куповину техничке опреме.

Награђени ученици за литерарне радове били су:
-ученици Економске школе: Милан Велицки, Јован Ивковић и Угљеша Сурдучки, њихова професорка је Марија Хајдић
– ученик Техничке школе Војин Беренић, професорка је Слађана Ђарков Бардун
– ученици Гимназије: Алдијана Сивчев, Милица Џигурски и Јулијана Палинкаш, професорка је Радмила Свитлица

Ученик Економске школе 4/1 Јован Ивковић је прочитао свој победнички рад за који је награђен а затим је ученик такође Економске школе Угљеша Сурдучки прочитао и песму Милана Дединца „Наједном је банула глад“ о страхотама које су преживљавали заробљени у логорима широм Европе међу којим је био и сам песник.

Градски хор Бечеј је на свечаној академији извео три песме и то „Ово је Србија“, „Билећанку“ и руску “Как пајду ја на биструју речку” у част јединици Црвене армије који су учествовале у борбама за ослобођење Бечеја у октобру те 1944. године.

Уз жељу да се следеће године поново ова приредба врати на сцену Градског позоришта са много више учесника завршена је овогодишња свечана академија поводом Дана ослобођења Бечеја и Бачког Петровог Села.