Економија

Министарство привреде: Субвенције за е-касе

Министарство привреде Србије данас је објавило јавни позив за пријављивање за субвенције за набавку нових фискалних каса.
Обвезник фискализације за субвенције може да се пријави само једном током трајања јавног позива, те је неопходно да пре аплицирања уради пријаву свих продајних места, што такође може да учини преко портала еПорези. Сви обвезници добиће по 100 евра по продајном месту и 100 по фискалном уређају, а та сума биће увећана за 20 одсто за оне који нису у систему ПДВ-а.

Фирме које нису у ПДВ систему добиће додатних 20 одсто субвенција. За те намене у буџету је издвојено шест милијарди динара, а новац ће бити исплаћиван у траншама, онако како неко инсталира уређај. За помоћ државе за набавку нових фискалних уређаја привредници могу да се пријаве од 15. октобра до краја јануара следеће године, преко сајта Пореске управе Србије. Новац ће пореским обвезницима бити уплаћиван – директно. Прелазни период паралелне употребе старог и новог система трајаће од 1. новембра ове до 30. априла следеће године.

Нови систем е-фискализације је требало би да буде како саопштавају из Министарство флексибилније јер неће морати да се користе стандардни фискални уређаји, него ће рачуни моћи да се издају и преко таблета и мобилних телефона. Садашњи систем фискалних каса ради од 2003. године. Разлог за премене у систему фискализације према наводима из Министарства је да се у међувремену технологија променила и напредовала и да ће нови систем олакшати рад привредницима, јер је наводно много једноставнији и јефтинији, а државним органима ће омогућити да се боље и ефикасније боре против сиве економије.

Са новим е-касама мењају се закони о томе ко све мора да поседује касу и да ради у систему фискализација. Привилегију да не
евидентирају промет преко фискалних каса од 1. јануара 2022. године губе фризери, козметичари, погребници и већина предузетника-паушалаца који сада не морају да имају ове уређаје. Адвокати и таксисти и даље ће моћи да послују без фискалних уређаја, али ту привилегију неће имати коцкарнице, кладионице, музеји, галерије, они који се баве спортским, забавним и рекреативним делатностима и бројне друге делатности које су тренутно ослобођене ове обавезе.

Посебном уредбом Министарство финансија прописује ко може да буде изузетак од ове обавезе. Уредба је усвојена на седници Вла-де 1. априла, а обухват обвезника је сужен у односу на тренутно важећи пропис.

Привилегију да раде без онлајн фискалних каса и даље задржавају таксисти и адвокати, затим ветеринарске делатности, јавни поштански сервис, телекомуникације, добар део финансијских услуга, образовање, али без дела под шифром 85.5 које подразумева остало образовање – међу којима је и учење језика, обука за рад на рачунару, за шта ће бити потребне фискалне касе. И даље су ослобођене делатности попут социјалне заштите са и без смештаја, верске организације…

На листи оних који могу да раде без касе више нису – студентски и ђачки домови, приказивање кинематографских дела, стваралачке, уметничке и забавне делатности…

„Има ли логике да, на пример, услужне делатности које се опорезују паушално или на пример интернет продаја не буде изузета од ове обавезе а таксисти, и адвокати да. Када боље анализирате списак, мислим да су таксисти и адвокати једини класични привредни субјекти – предузетници који су изузети из ове обавезе“. – поручују из Владе.

Уредба предвиђа да се све делатности из Закона о комуналним делатностима (попут снабдевања водом за пиће, градско и приградски превоз) изузму од евидентирања промета преко фисканих каса, осим пружања услуга на пијацама, што је и до сада важило. Али, од сада ће изузетак бити и делатности управљања гробљима и сахрањивање, као и погребне делатности, за шта ће од јануара бити неопходна фискална каса.

Улични продавци кокица, новина – колпортери, али и личне услужне делатности попут активности чистача ципела, носача, лица за наплату паркинга, и даље неће морати да користе фискалну касу. Исто важи и за опанчаре, бомбонџије, бозаџије, воденичаре… и све друге старе и уметничке занате дефинисане важећим Правилником. И овде има изузетак, па ће сви они који се баве каменорезачким занатом ипак и у будуће морати у пословању да користе фискалну касу.