Друштво

Covid -19: Периодични извештај

У претходне две недеље у Бечеју је забележено 8 случајева новозаражених од ковид инфекције а тренутно је у нашој општини регистровано 5 активна случаја заразе. За претходне две недеље у ковид амбуланту се јавило 352 особа са могућим симптомима респираторних сметњи који су тестирани на присуство вируса. У овом тренутку тачно 3330 особа је у Бечеју прележало ову вирусну инфекцију.

Одзив на вакцинацију у нашиј општини је и даље скоро непостојећи иако се у целој Србији полако опет повећава број заражених, сад је већ на дневном нивоу око 400. За крај лета и почетак јесени епидемиолози најављују поново троциферни број заражених дневно и то новим сојем вируса – Делта. Већ скоро три месеца се вакцинација у Бечеју може окарактеристи као спорадични догађај јер је очигледно да нема заинтересованих грађана за имунизацију. Кампања за вакцинацију код младих и студената, судећи по свему, не функционише а надлежни предвиђају да ће током наредних месеци почети и вакцинација деце тинејџерског узраста али и млађе деце. За сада како је најављено још стоји одлука де ће школска година кренути нормално али ако се ситуација погорша следи нам прошлогодишњи сценарио када су школе у питању.

На последњем састанку Кризног штаба захтевано од надлежних да се спроведу мере које ће да утичу да педијатри и изабрани лекари интензивније саветују цепљење против ковид-19 деци и студентима. Према најавама деца ће се вакцинисати по домовима здравља, на пунктовима које све педијатријске службе у земљи већ имају. Педијатри су у обавези да препоруче вакцинацију, а на родитељима је да донесу коначну одлуку.