Covid-19: Периодични извештај (од 19 јула до 7. августа)

Седми талас епидемије погодио ковид амбуланте и болнице у Србији, али је донео блажу клиничку слику За разлику од почетка месеца, епидемијска слика је сада много озбиљнија, а лекари страхују да би могла да се погорша. Иако више нису обавезна, стара правила су, кажу упућени, и даље добродошла – редовна хигијена руку, растојање и маска свуда где је окупљен већи број људи, а посебно у затвореним просторима. Ипак, кажу лекари да све ово сада не може да се пореди са оним од пре шест, осам или 12 месеци. Углавном, вирус захвата горње делове респираторног система, а мали број болесника даје класичну слику упале плућа. Они који заврше у болницама углавном имају много других придружених болести. Ковид се само надовезао на њихова основна обољења. Велики број су онколошки пацијенти, неуролошки са можданим ударима, срчани болесници, махом са неким другим кардиоваскуларним проблемима.

Разлог зашто у Србији на дневном нивоу има преко 5.500 оболелих је недисциплина и зато што су се сви комплетно опустили. Лето је, има пуно масовних скупова, славља, разних манифестације, уз то су и годишњи одмори. Када су цифре у Бечеју у питању на дневном нивоу углавном је око двадесетак заражених али чак неколико недеља смо имали спорадично извештавање из Штаба, сад се усталило и извештавање како се број заражених повећавао.

Током претходног периода било је 251 случај заразе. Има доста грађана који се јављају на тестирања јер имају респираторних проблема, у претходне две недеље било је 572 тестираних. Драстично се повећао и број активних случајева и сад је 180. У овом тренутку је 8196 наших суграђана у Бечеју прележало ковид од почетка пандемије. У ове две недеље није било хоспитализованих особа али је било чак 15 регистрованих случајева деце оболеле од ковида. Две особе су хоспитализоване.

Да поновимо и обавештење Дома здравља да су маске у медицинским установама и даље обавезне на свим осталим местима сад је то само препорука за затворене просторе.

Блага температура, јак бол у телу, умор, гребање у грлу уместо грлобоље, као и ноћно знојење неки су од уобичајених симптома омикрона. Осим тога, ковид-19 уопштено напада систем органа за дисање и те тешке инфекције могу да проузрокују упоран суви кашаљ, отежано дисање, бол у прсима и низак ниво кисеоника у крви, што никако не би требало да игноришете. И док нови сој, пун мутација, јесте заразан, симптоми су за сада благи. Један од главних знакова заразе омикроном јесте бол у телу.