Covid-19: Периодични извештај (од 5. јула да 25 јула)

Иако је епидемија ковида поново у експанзији у последњих три недеље у нашем граду, у нашој држави па и добром делу света судећи по свему скоро сви су одустали од борбе. Када је Бечеј у питању ипак није згорег послати упозорење, посебно за старије становништво са пуно придружених болести да би било добро да припазе, да избегавају велике масе људи на једном месту, да када иду у јавне установе и објекте понесу поново маску са собом, да се врате на стандардне хигијенске предострожности, употребљавају средства за дезинфекцију руку и сл. Извештаји из општинског штаба постали су у последње време спорадични и у већ недељу дана се не објављују резултати тестирања у ковид амбуланти. Последњи дневни извештај који је објављен није био ни најмање оптимистичан, тог дана се скоро 40 особа јавило на тестирање, било је око 20 заражених што свакако није мала цифра. На почетку ове недеље број активних случајева у Бечеју је прешао цифру од 100. У овом тренутку се у Србији на дневном нивоу када је у питању број заражени попео на преко 4000.

Оно што јесте глобални проблем и због чега се вирус све лакше шири је да су скоро све земље чак комплетно укинуле све прописане мере заштите од ширења вируса укључујући и нашу јер једино још само у здравственим установама нека од правила важе. Маске су и даље обавезне у здравственим установама.

Овде у Бечеју се полако ближимо броју од 8000 наших суграђана који су прележали овај вирус и чекамо следећи талас који ће нас сигурно опет дочекати током јесени и зиме. Оно што је упозоравајуће је да ниједна од вакцина које су пролетос и прошле зиме углавном спашавале од заразе није ефикасна када је омикрон сој у питању, плус је код већине грађана прошло доста времена од последње вакцине. Код омикрон соја нема ефекта ни природни имунитет након прележане короне неког од претходних сојева. А тре- нутно су у оптицају разни облици омикрон соја који се углавном манифестују као прехлада и грип па и болови у грлу уз стандардни пратилац корона вируса, умор и малаксалост.

Из светске здравствене организације упозоравају све драматичније да је пандемија ковида-19 „далеко од завршене“– речи су директора Светске здравствене организације Тедроса Гебрејесуса.

Из ове организације упозоравају и апелују да владе држава које су укинуле све мере заштите становништва неке од њих што пре поново успоставе. Јер расте број хоспитализованих и расте пренос ковида-19, владе треба да поново пропишу мере као што су ношење маске, побољшане вентилације, протоколе тестирања и лечења. СЗО је објавила да се пандемија ковида-19 још увек задржава на нивоу „хитне ситуације за јавно здравље међународног домета“, што је највиши ниво узбуне организације, на основу једногласне одлуке Комитета.