Резултати уписа у средње школе у Бечеју

Крајем претходне недеље у све четири средње школе у бечејској општини завршен је и први и други круг уписа. Од укупно 494 понуђених места преостало је чак 175 слободних.

У Гимназији која је ове године имала 110 места на располагању остало је 35 слободних од тога чак 16 на општем смеру на мађарском језику, ово одељење ће ипак највероватније добити дозволу за рад од Министарства. Оно што се претходних година није често дешавало и на друштвено-језичком смеру остало је чак 9 места, на природно математичком 10 али је спортско одељење попуњено у потпуности без иједног слободног места. Да подсетимо, у ово одељење због специфичног профила наставе може бити примљено само 20 ученика. На осталим смеровима је максимално било могуће уписати 30 ученика.

У Економско трговинској школи је укупно од 180 места на располагању 57 остало упражњено. На смеру за комерцијалисте на српском језику од могућих 30 остало је чак 14 слободних места, на финансијско-рачуноводственом на српском језику остало је само једно место, на истом смеру на мађарском језику од могућих 30 остало је непопуњено 14 места. На смеру туристичких техничара на српском језику од предвиђених 30 остало је 6 слободних места. Када су у питању трогодишњи смерови ту је највише заинтересованих осмака било за куваре на српском језику јер ту није остало ниједно празно место, кад су у питању посластичари, смер који је на мађарском језику ту је од предвиђеним 15 остало 6 слободних места. На смеровима за трговце и на српском и на мађарском од доступних 15 преостало је по 9 слободних места на оба језика.

У Техничкој школи од такође 180 доступних места остало је 59 празних. На смеру електротехничара IT на српском језику нема више слободних места, уписано је свих тридесет док је на мађерском остало 10 слободних места. Сасвим пристојан одзив код осмака имао је и смер техничара за компјутерско управљање ЦНЦ машинама, остало је само 5 места од предвиђених 30. Нешто већи проблем при упису било је на трогодишњим смеровима па је тако од предвиђених 15 чак 11 остало неуписано после другог круга за бравара а за фризера на мађарском од предвиђених 30 чак 24 слободних места. Бравар, заваривач такође судећи по све- му није баш најпопуларнији смер јер је од предвиђених 15 остало неуписано 11 места. На смеру Оператер машинске обраде остало је од 15 предвиђених 7 слободних места, а за возача моторних воз- ила од предвиђених 30 само 2 слободна места.

У школи „Братство“ било је од 24 предвиђених остало још 10 слободних места (по шест за сваки смер: за фризера, пекара, и посебно две групе цвећара (српски и мађарски наставни језик). Уписано је 3 пекара на мађарском језику, 4 цвећара такође на мађарском наставном језику, 3 фризера на српском језику и 4 свећара на српском језику.