Covid-19: Периодични извештај за август

У претходних месец дана у Бечеју ситуација са епидемијом, као и у целој земљи, почела је нагло да се погоршава. У току августа месеца било је чак 78 нових случајева заразе а тренутно је у нашој општини регистровано 47 активних случаја заразе. Током августа у ковид амбуланту се јавило 734 особе са могућим симптомима респираторних сметњи за тестирање. У овом тренутку тачно 3409 особа су у Бечеју прележале ову вирусну инфекцију. Август месец је започео и са новим случајевима хоспитализације услед компликација од ковид ифекције и то са 11 нових пацијената.

И даље је интересовање за вакцинацију веома мало у општини Бечеј. Прошло је скоро три месеца од последње веће туре вакцинације у бечејском Дому здравља.

Нагли скок заражених у целој Србији је веома видљив и ових дана је већ одавно прешао цифру од 2000 на дневном нивоу. Нови талас епидемије је сад већ очигледно започео. Оно што је тренутно у фокусу епидемиолога је почетак школске године, посебно јер је нови сој вируса много опаснији за млађу популацију, па и децу. За сада у Бечеју, и у целој Војводини школска године креће готово нормално са 45-минутним часовима и у школама, но у случају да се ситуација погорша предвиђена су још два протокола за рад у школама, односно, онлајн. Према новим правилима о томе ће одлучивати локална самоуправа, тј. локални штаб у односу на то како се буде ситуација одвијала са бројем заражених.

Према последњим саопштењима епидемиолога већину новозаражених чине млађи људи, па и деца, за сада код њих симптоми су углавном благи, посебно код здраве деце без неких коморбидитета, али они свакако могу да буду носиоци вируса и да заразе своје укућане. Код заражених средњих година и млађих клиничке слике су сада много теже и драстичније од претходних епидемиолошких таласа. Углавном се ради о младим, невакцинисаним људима, на првом месту између 20 и 30 година, па онда долази категорија млађих мушкараца између 40 и 50 година и на крају између 30 и 40 година. У више од 80 одсто случајева реч о мушкарцима, док су 20 одсто жене. Од придружених болести које могу бити веома опасне уколико се укомбинују са вирусом лекари упозоравају на артеријску хипертензију, дијабетес, малигнитете, реуматолошке проблеме и гојазност. Лекари такође упозоравају да је веома велики проблем што се у овом таласу људи не јављају лекарима на време тј. да одлажу одлазак код лекара, да код куће буду болесни и дуже од десетак дана и онда дођу када су већ зрели за хоспитализацију.

Да подсетимо, клиничка слика овог соја разликује од других по томе што је губитак чула укуса и мириса много ређи симптом болести и налази се тек на деветом месту. Када се заразите делта сојем вируса он почиње главобољом, малаксалошћу, гребуцкањем и болом у грлу, кашљем и често – без температуре – што до сада није био случај. Код делта соја потребно је да се унесе много мања количина вируса да би се заразили – код алфе је то било 500 до хиљаду, а овде стотинак вирусних честица. Лакше се преноси – а ако удахнете више вирусних честица, брже добијете и клиничке знаке. Инкубација је краћа ако сте унели велику количину вируса у кратком временском периоду.