Друштво

Црвени крст Бечеј: Добровољна давања крви, хуманитарне акције, позив за волонтере

Акције добровољног давања крви
Бечејска акција се одржала 7. априла у Градском позоришту у Бечеју. На акцију се одазвало 106 давалаца од којих је 4 одбијено из медицинских разлога. Први пут је дало крв 6 особа. Од укупног броја давалаца било је 16 жена.
У Бачком Градишту акција се одржала 16. априла у Месној заједници Бачко Градиште, одазвало се 16 давалаца а од тога је одбијено 5 из медицинских разлога. Од укупног броја давалаца биле су 3 жене. Даваоци су добијали пакет захвалности: еко торбу, крекер, чоколадицу и воду.


Хуманитарна помоћ
Хуманитарна помоћ која је 12.марта пристигла у Црвени крст Бечеј обухватала је 300 пакета хране, хигијене и брашна. Подела се приводи крају. Становништво које се налази у сивој зони је имало право на помоћ, као и породице са инвалидним лицима, старачка самачка домаћинстава, породице самохраних родитеља које се такође налазе у сивој зони. Да подсетимо, Покрајинска Влада и Дирекција за робне резерве су донатори који су обезбедили средства за ову помоћ. У Бечеју је подељено 150 пакета тј. по 50 на територији сваке месне заједнице; Бачко Градиште и Бачко Петрово Село по 40 пакета, Милешево (Дрљан) 30 пакета и Радичевић и Пољанице по 20 пакета.


Црвени крст обезбедио помоћ за Народну кухињу
ДМ компанија је донирала новчана средства за прибављање месних прерађевина или меса за појачан топли оброк у оквиру програма Народне кухиње. Црвени Крст Србије је средства проследио општинским организацијама Црвеног крста, у зависности од броја корисника Народне кухиње (у Бечеју 300 корисника тј. оброка дневно). Идеја је била да се намирнице обезбеде од локалних произвођача, тако да смо контактирали фирму „Месара са села“ и са њима обезбедили месо (пилећи батак) који појачао оброк Народне кухиње.


Позив за волонтере
Црвени крст Србије, је највећа и најстарија волонтерска организација у земљи која окупља 60.000 волонтера Од тог броја је 20% старијих, 20% је средњих година, а 60 % чине млади волонтери. Волонтери раде на унапређењу своје заједнице и истовремено кроз рад, бригу и учење мењају своје животе и животе својих суграђана. Волонтерски рад у оквиру Црвеног крста Србије представља свесно поклањање времена, вештина, знања и енергије за добробит других људи и заједнице без материјалне надокнаде. Свако ко жели да волонтира у Црвеном крсту може се јавити својој организацији у месту у коме живи, ради или се школује.
Волонтери могу бити особе из свих друштвених група, свих узраста и имовинских стања, а активности на којима се ангажују такође варирају од учествовања у периодичним акцијама до сталних програма. Волонтирање оснажује појединца и повећава самопоуздање, сузбија депресију и помаже људима да остану физички здрави. Кроз волонтирање помажемо другима, али и указујемо на проблеме и потребе око нас, а такође изграђујемо и осећај солидарности. Волонтери омогућавају да они који имају отежане животне околности постану равноправни чланови друштва, а кроз своје ангажовање штите рањиве угрожене групе од економске и политичке маргинализације. Данас у свету у организацијама Црвеног крста и Црвеног полумесеца волонтира преко 17 милиона људи. Контакт телефон: 021 6912577