Друштво

Црвени крст организује курс из лаичке кућне неге

Црвени крст у Бечеју ускоро за лаике организује курс за негу болесника и старијих особа. Учесници који се буду пријавили на ову обуку ће током интензивног сета предавања моћи да науче основе кућне неге. Иначе, ови курсеви су већ добро опробани у другим градовима, Сенти, Суботици, Кули, углавном у Војводини и постали веома популарни јер је ово занимање веома популарно за повремене и краће послове у добром делу западне Европе. Вештине које могу да се науче на овом курсу могу да обезбеде и помогну код проналажење посла. Међу пријављенима у местима у којима је већ био организован курс (у Сенти је то већ десетак пута) већина корисника обуку жели да заврши због могућности добијања посла у иностранству али јављали су се и они који због старијих родитеља или родбине желе да савладају одговарајуће технике неге болесника.

Већим делом курс је састављен од практичних задатака, али и теоријски се учи о основама неге болесника. Према искуствима предавача из других градова један од основних разлога за организовање ових курсева је да будући неговатељи/ це науче не само како се правилно намешта болеснички кревет, него да препознају и правилно реагују у случају да болеснику треба хитна интервенција и помоћ.

Курсеви су доступни свима без обзира да ли желе да се тиме баве у животу касније или да у породици имају болесника, родитеља неког од родбине које желе сами да збрину. Ово је веома важно и за саме кориснике којима је потребна помоћ јер већина пацијената или породица које имају потребу за кућном негом не зна коме да се обрати. Код нас је до сада те послове углавном организовао Геронтолошки центар који је последњих неколико месеци све мање у могућности да то ради јер нема довољно капацитета и запослених. Потребе су све веће јер је све више старијих људи који живе сами, старачких домаћинстава којима су породице далеко.
Црвени крст Бечеј врши упис кандидата за обуку из лаичке кућне неге која ће се одржати од 3. до 5. новембра 2020.

Можете се пријавити и добити све информације од 09 до 16 часова и путем телефона 021/69-12-577 или 066/69-12-577.