Да, ја то могу!

Самопоуздање је велика ствар, ако га имаш, може ти отворити сва врата, а ако га немаш, може затворити и она која су до тада била отворена.
Данас су свима пуна уста приче о самопоуздању. Стиче се утисак да је реч о вештини која се може научити за недељу дана. Ипак, реч је о много сложенијем процесу, за који је потребно време, јака воља и посвећеност. Пут до самопоуздања је на први поглед трновит и тежак, али то је занимљива авантура живота која доноси много користи.
Самопоуздање је тешко дефинисати, али би се могло рећи да је то позитивно вредновање себе и веровање у сопствене способности. Самопоуздана особа преузима одговорност за своје поступке чак и када није задовољна постигнутим резултатима и сама је себи највећи ауторитет. Самопоуздање није себичност, бахатост и ароганција. Особе које се тако представљају заправо су дубоко несигурне, али на први поглед одају утисак самопоуздане особе. Право самопоуздање је способност прихватања и вољења самог себе са свим врлинама и манама.
Недостатак самопоуздања потиче још из детињства, тачније из прве три године живота. Онако како су се родитељи односили према вама у детињству, ви се сада односите сами према себи. Ако су вам родитељи више пута говорили да ништа не знате урадити како треба, велика је вероватноћа да сте у то поверовали, па сад сами себе на тај начин критикујете. То је оно што се мора променити. Ваше мисли морају да вас подрже, а не да вам критикују.
За самопоуздање је потребно време, а и дисциплина. Сваког дана похвалите себе за све оно добро што сте урадили, а дајте себи подршку и кад погрешите, објасните себи да сте урадили најбоље што сте знали у том тренутку. Поента је да не тражите потврду и похвалу од других, него да то сами себи дајете. Можда ће вам на почетку то деловати чудно, али временом ћете променити начин размишљања.
Особе са здравим самопоуздањем више уживају у животу, здрави су и знају уживати у садашњем тренутку. Такве особе не траже очајнички пажњу других и због тога су пожељније друштво, јер не црпе енергију других људи.
Особе са пољуљаним самопоуздањем не ретко могу саме себи да отежају ситуацију. Постављање превисоких циљева може бити неоствариво чак и за особе пуне самопоуздања. Имајте реалне циљеве, поставите себи и мање циљеве, верујте у њихово остварење и сваки пут када испуните неких од тих мањих циљева јавиће се осећај задовољства. Временом када остварите више мањих циљева имаћете више вере у себе и у свој успех и то ће вам помоћи да успешно дођете до постизања неког већег циља.
Прилагођавање другим људима и прихватање туђег мишљења, а да се при томе у себи не слажете са истим, временом може довести до ваше несигурности. Треба имати свој став, реците своје мишљење, одбраните га аргументима и немојте се скривати иза туђих речи само да би били прихваћени. Људи много више воле особе које су спремније да искажу свој став и да бране своје схватање . Покушајте ово са својим ближњима, са пријатељима и видећете колико ћете се боље осећати када гласно кажете шта заправо мислите. То ће вас научити и дати вам снагу да у свакој ситуацији искажете свој став и своје мишљење.
Како радити на самопоуздању? Најбољи начин је да што више разговарате са људима. Људи са мањком самопоуздања се повлаче у себе и постају стидљивији, повучени, несигурни у друштву. Ослободите се и отворите се према другима. Слободно разговарајте са свима, не само са својим пријатељима. Крените од једноставних прича, питајте их како су, шта има ново. Временом ће постајати све лакше. Будите упорин, попут мале деце, они не знају за осећај несигурности, једино што знају је да када падну, устану и покушају поново.
Постоје и оне ситне ствари, по некима не битне, које су ипак веома важне и могу помоћи да ојачате своје самопоуздање. Ходајте усправно, уздигнуте главе, трудите се да увек будете сређени и уредни. Не говорим сада о фирмираној одећи већ о чињеници да свака особа треба и у кући, а посебно при изласку да буде сређена и дотерана. Осећаћете се лепше и сигурније.
У разговору са људима треба увек имати став, као што сам већ напоменула, треба рећи своје мишљење, али је исто тако и важан начин на који разговарате са људима. Стојте усправно и саговорника гледајте у очи. На тај начин шаљете сигнал да сте сигурни у оно о чему причате, да имате јасан став и праву визију.
Да би сте сами себи олакшали живот морате схватити да стално поређење са другим људима представља препреку за вашу срећу. Не постављајте себи питање зашто неко нешто има или може, већ се позабавите тражењем начина како сами да дођете до ствари које би вас учиниле срећним и задовољним. Схватите да се на грешкама учи, лоша оцена, погрешна одевна комбинација, неуспели пројекат на послу не представљају крах, то су само показатељи где смо погрешили и на чему треба радити.
Стална сумња и негативне мисли су главни разлог ниског самопоуздања. Уколико стално мислите да ће се десити нешто лоше, да ћете имати проблема, да нисте у стању да обавите задатке, све то ће вас паралисати у напредовању. Утишајте негативне мисли, усмерите енергију на напредовање и сигурно ће вам бити боље.
Крените постепено, не журите, али једно је сигурно, добићете самопоуздање.

И запамтите
вредите више него што мислите.