Друштво

Дан толеранције у Дневном боравку

Дан толеранције и ове године је обележен у Дневном боравку за децу са сметњама у развоју (који ради при центру за социјални рад). Већину својих радионица корисници Дневног боравка раде заједно са малишанима из комшијског вртића „Лабуд Пејовић“. Тако је било и овог пута. Затекли смо групу малишана од 3 до 5 година који су заједно са својим великим другарима из боравка цртали и дружили се. Деца из Дневног боравка су малишанима били ментори, „надгледали“ су рад и показивали им како да цртају, боје.

“Данас смо ми у Дневном боравку заједно са децом из вртића „Лабуд Пејовић“, посетиће нас укупно 5 група и са њима смо решили да направимо једну креативну радионицу поводом међународног Дана толеранције који ће бити 16.11. у суботу. Ми смо решили да то организујемо мало раније. Радионицу смо направили тако што су деца цртала на кутијама од дискова, које смо ми украсили са совицама и очима. Совице имају различиту боју очију чимо смо хтели да симболично покажемо шта је толеранција. Деца ће имати задатак да нацртају. Деца на најразличитије начине схватају овај појам: неки од њих су то повезали са пријатељством, са најбољим другом или њиховим љубимцем, нешто што је различито (оно друго) у односу на њих а они то воле. Нама је најбитније било да се изађе из неких образаца и да деца схвате да треба да нешто што је различито прихвате као своје. Поред тога на овим радионицама наши корисници стварају, цртају заједнички са децом. Малишани из вртића се на овај начин упознају са чињаницом да постоје деца са сметњама у развоју, да та деца нису баук и да их треба прихватити јер можда у будућности ће неко од њих имати већи додир са другом децом која имају сметње у развоју, да буду покретачи да они у друштву буду прихваћени.

Могу још да најавим и неке наше следеће активности: у уторак 19. новембра учествоваћемо са вртићем у њиховој приредби. Тај исти дан ћемо отићи и до школе „Шаму Михаљ“. Тема је исто Дан толеранције. За децембар планирамо пуно активности јер креће празнични програм па ћемо прославити и Нову Годину, као и сваке године имаћемо пакетиће за наше кориснике и за децу из хранитељских породица, планирамо да учествујемо на новогодишњем вашару који организује Туристичка организација Бечеј.“ – рекао нам је Жељко Бошњак, координатор програма