Друштво

Дане Мандић: „Буџет по мери грађана“ важнa карикa у комуникацији са грађанима

Дане Мандић је говорио о томе на који начин локална самоуправа већ годинама учествују о овој акцији, колико је партиципација грађана важна током планирања буџета у општини Бечеј, како и на који начин се финансирају пројекти које су грађани током акција претходних година изгласали.

„За грађане је ово већ постала традиционална активност, из године у годину све важнија јер има све више и заинтересованих грађана да учествују. Суштина ове приче је формирање буџета. Нас обавезује, с обзиром на раст буџета који је све евидентнији због све већег броја инвестиција, да грађане у што већој мери упознајемо са тим шта је буџет. Важно нам је да грађани буду информисани и да могу да утичу на предлоге које изражавају кроз буџетске приоритете гласањем. У протеклој години, али и у оној пре ње, пробијена та првобитна цифра у буџету која је опредељена за ову акцију. У свим насељеним местима наше општине је урађено максимално колико је то било могуће. Посебно треба да истакнемо чињеницу да је Општина Бечеј велики број тих инвестиција урадила и уз помоћ виших нивоа власти. Такође мислим да је добро да Бечејско удружење младих спроводи све већи број активности које су везане за информисања грађана око овог процеса јер све већи број грађана се већ ослања на ту чињеницу да ће неке своје приоритете моћи да истакне крајем године када ова акција дође на ред. Акција „Буџет по мери грађана“ представља једну важну карику у комуникацији са грађанима јер управо то је спона на основу које ло-кална самоуправа добија информације где треба да троши средства у смислу унапређења животних услова на територији општине Бечеј.“ – рекао је Мандић.

Он је такође додао да је, према процени Одељења за привреду општине Бечеј, од изгласаних пројеката претходних година завршено око 65 посто као и да је више од 25 посто тренутно у процесу или се завршава.

„Ако кренемо од Бачког Петровог Села и њихових приоритета из претходних година, предложени су капитални пројекти који се без улоге Владе Србије не могу ни урадити, као што су изградња канализације или водоводне мреже, изградња купатила на рукометним теренима, санација тротоара и путева, изградња паркинг места у центру села, адаптација зграда предшколске установе. У Милешеву је деценијска рак рана, депонија која се налазила у центру села коначно решена. У Пољаници је обновљен пут који је потреба била свих мештана. У Бечеју али и у другим несељеним местима тема која је доминирала била је повећана брига о псима луталицама и мислим да је јавно предузећа „Комуналац“ дало сад мало већи акцент на ову причу и да имамо мањи број паса луталица на улицама. У Горанском парку се завршава се теретана која је намењена спортистима, младима. Поред градског стадиона у току је изградња, односно обележавање и ограђивање будућег спортског комплекса, добили смо средства од виших нивоа власти, од Министарства локалне самоуправе за електрификацију те површине. У Бачком Градишту смо завршили терен који је такође био предлог младих и спортиста као једно од места на којем млади могу да се окупљају. Посебно у мањим местима такве јавне површине са садржајем су веома важне и сврсисходне не само за спортске манифестације него и за све дуге догађаје у једном ширем контексту.“ – навео је Мандић неколико примера пројеката који су на претходним годишњим акцијама били изгласани као приоритети и наставио – „Мислим да ћемо и наредне године успети да у сарадњи са вишим нивоима власти, са Покрајинском Владом и са различитим Министарствима са којима општина Бечеј има добру комуникацију да обезбедимо још финансијских средства за реализацију пројеката или за израду пројектних документација. На нама је сад да што већу бригу посветимо овом механизму јер ово јесте један од процеса по којем Бечеј јесте препознат, по транспарентном начину реализације буџета.“ – рекао је Дане Мандић.

Он је додао на крају и да је овогодишња опредељена цифра у буџету оквирно слична као претходних година, око 50 милиона али да то није и лимит. Када су у питању неки пројекти и инвестиције уколико се укаже могућност да се неки већи пројекти реализују у сарадњи са још неким партнерима то сигурно неће бити препрека да се преусмере нека средства и да се уради нешто значајније и веће, па и скупље. Он је такође навео пример уклањања и санације депоније у Милешеву која је коштала око 92 милиона и да је за само ту једну инвестицију у једном насељеном месту апсолутно премашена сума која је била опредељена на почеку за овај механизам.

На крају свог излагања Дане Манић је похвалио Бечејско удружење младих и активисте овог удружења што сваке године све успешније спроводе ову акцију и што унапређују процес активног укључивања грађана у доношење одлука на локалном нивоу.


Пројекати изградње водовода и канализације теретана на отвореном

На питање новинара у којој фази су поједини пројекти који су започети или су најављени Дане Мандић је рекао да је једна од великих капиталних инвестиција која је најављена за реализацију ове године – изградња водовода и канализације на територији насељених места Бечеј, Бачко Градиште и Бачко Петрово Село тренутно у фази да је одобрена од стране Владе Србије.

„Код нас су пре две недеље били представници највиших нивоа републичке власти и о том пројекту је било речи. То су велика средства које инвестира држава у општину Бечеј. Нама тренутно је веома важно што је министар финансија на седници Скупштине Републике Србије рекао да је Бечеј један од општина у којима ће бити реализован овај пројекат. Због пандемије и других реалних догађаја сигурно се то мало померило и одложило али оно што је битно је да ће тј пројекат бити сигурно реализован.“ – рекао је Мандић.

О пројекту који ће бити реализован веома скоро, о изградњи теретане на отвореном у Горанском парку Дане Мандић је рекао да је то сад већ питање дана када ће теретана бити завршена: „Колико сам информисан већ данас ће бити урађено бетонирање неких подлога за уграђивање справа, током следеће недеље би требало да се постављају справе да се постави и подлога и да се то приведе крају. Оно што следи затим је и постављање видео надзора. Током следеће недеље очекујемо да се тај пројект комплетно заврши.“