Друштво

„Буџет по мери грађана – И ти се питаш!“ за 2023.

Бечејско удружење младих у сарадњи са локалном самоуправом и Канцеларијом за младе и ове године организује акцију „Буџет по мери грађана – и ти се питаш“. За следећу годину ће из буџета општине за приоритете који су грађани у оквиру ове акције предложили и изгласали бити оквирно опредељено као и прошле године негде око 50.000 милиона динара али то је, према речима организатора, само оквирна цифра јер се из овог дела буџета финансирају и они пројекти који су грађани изгласали као приоритете а већег су обима и финансирају су и из извора виших нивоа власти.

Према речима представника локалне самоуправе чак једна трећина пројеката које су грађани претходних година препознавали и гласали за њих као своје приоритете су капитални пројекти за које је потребно осим великих средстава и више година да се реализују или се раде по фазама. На почетку овогодишње акције организована је и конференција за штампу којој су присуствовали Дане Мандић, члан Општинског већа задужен за спорт и омладину, интерни ревизор у Одељењу за финансије Дуња Шари и Александар Ђекић представник БУМ-а, организације која спроводи највећи део активности током акције.

„Као што знате у протеклим годинама ова акција је била успешна и надамо се да ће то бити и ове године. Осим тога надамо се да ћемо као и протеклих година бити пример добре праксе, како за све друге локалне самоуправе у Србији тако и за, од ове године, и за локалне самоуправе у другим државама у окружењу где смо овај наш процес представљали претходних годину дана. Ова акција је веома важна пре свега због њене иновативности и значајног унапређење учешћа грађана у процесима доношења одлука на локалном нивоу. Код нас овде у Бечеју грађани су већ добро упознати са целокупним процесом па нема потребе да све испочетка објашњавам него само да дам неке основне податке о динамици како ће се одвијати ове године акција“ – рекао је Александар Ђекић на почетку конференције и наставио.

„Већ од данас (22. октобар) ћемо почети да прикупљамо буџетске приоритете, односно предлоге грађана, који ће они моћи да се доставе у Месне заједнице лично или путем портала partcipativni-budzet.rs. Нa основу тих предлога ћемо у наредном периоду и формирати листиће са предлозима за гласање. Као у претходних година у свим Месним заједницама биће организовани округли столови на којима ће представници локалне самоуправе разговарати са грађанима о њиховим приоритетима, проблемима и свим актуелностима у нашој општини. Такође на тим скуповима ће грађани имати прилике да изнесу свој став, мишљење представницима локалне самоуправе.

Ово је за сада оквирни план састанака, који је већ договорен, уколико буде измена грађани ће бити обавештени:

  • Прва месна заједница: 15. новембра у 19 часова.
  • Друга месна заједница: 15. новембра у 17 часова
  • Трећа месна заједница: 10. новембра у 19 часова
  • Бачко Петрово Село: 7. новембра у 19 часова
  • Бачко Градиште: 1. новембра у 19 часова
  • Милешево/Дрљан: 9. новембра у 19 часова
  • Радичевић: 8. новембра у 19 часова
  • Пољаница: 26. октобра у 19 часова

„Позивамо грађане да се одазову позиву, да учествују и да конструктивно разговарамо о буџету за следећу годину.“ – додао је Ђекић.

Након састанака по месним заједницама и одабира приоритета за буџет у 2023. години у свим месним заједницама биће организован изборни викенд који ће ове године бити одржан 26. и 27. новембра.

У недељу 27. новембра биће организовано и гласање у просторијама месних заједница а онлајн гласање на порталу биће омогућено оба дана. Објава коначних резултата гласања биће уприличена већ наредног дана, у понедељак 28. новембра, на конференцији за штампу. Након тога ће резултати гласања и комплетна документација бити упућени на даљу обраду за уношење приоритета у буџет – у општинско одељење за финансије и на разматрање Општинском већу да буде на време припремљено све за јавну расправу о буџету.

Јавна расправа о буџету је планирана да се одржи 21. децембра. Буџет ће након тога у последњој недељи бити упућен и у Скупштину на усвајање.